Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi roman Kristiana Novaka

Neriješena smrt policajca pokreće teme korupcije i pravde u Hrvatskoj

Marko Ercegović
09.10.2023.
u 10:17

"Slučaj vlastite pogibelji" upravo je izašao u nakladi OceanMore, a uskoro vidjet ćemo ga i u predstavi u HNK Varaždinu

Ovih dana s nestrpljenjem se čekao novi roman Kristijana Novaka "Slučaj vlastite pogibelji", upravo izdan u nakladi OceanMore, a skoro pa istovremeno vidjet ćemo ga i u kazalištu. Ansambl HNK Varaždin, u koprodukciji s riječkim HNK, spreman je za njegovu premijeru u subotu, 14. listopada, gdje tu kompleksnu priču o suvremenom Međimurju i likovima koje povezuje neriješena smrt policajca režira Ivan Plazibat.

Pratimo protagoniste koji se slamaju pred vlastitim dilemama i društvenim okolnostima i to kroz odnos prema sistemu, korupciji, slobodi, zakonu, u raskoraku između čežnji i potreba, pa je u tu svrhu i glumačka postava golema, a neki od onih koji igraju su Dea Presečki, Karlo Mrkša, Marko Cindrić, Ljubomir Kerekeš, Hana Hegedušić, Zdenko Brlek, Robert Španić, Ljiljana Bogojević, Helena Minić Matanić, Nikša Eldan, Elizabeta Brodić, Robert Plemić, Marinko Prga, Marinko Leš, Beti Lučić...

– Ansambl-predstava od 35 ljudi, novi Kristian Novak od kojeg javnost i publika imaju svoja očekivanja i konačno "Slučaj vlastite pogibelji" i tema korupcije i pravde u Hrvatskoj 21. stoljeća čine spoj za koji mogu reći da je sigurno najveća predstava koju sam radio do sada. To što radimo predstavu inspiriranu stvarnim događajima koji su se odvijali u Međimurju 2012. – 2013. dalo nam je svima neku vrstu odgovornosti koja nije ostala samo deklarativna nego se prelijeva u kreaciju i posao na sceni. I na kraju ostaje "the pitanje": mogu li kazalište i književnost pružiti neku vrstu pravde koja se nije dogodila u životu? Super je da postoje takvi ljudi koji se sjećaju, koji pamte, kao Kristian Novak, i onda sve nas natjeraju na ovu vrstu pogleda u zrcalo – kazao je redatelj Ivan Plazibat najavljujući potencijalni hit. A da je do suradnje s HNK Varaždinom i njegovom intendanticom Senkom Bulić jednostavno moralo doći, potvrdio je i sam Kristian Novak.

– Senka Bulić bila je među prvima koji su uopće znali na čemu radim i njezina mi je pozitivna reakcija tada puno značila. Odmah je reagirala na sinopsis, a ja se nisam imao što premišljati jer sam želio biti dijelom te šire vizije koju Senka ima za HNK Varaždin. Riječ je o priči koja kreće od tragičnog događaja, pojedinačnog pucnja koji se kao jeka širi na svoju okolinu i korjenito mijenja pojedince i sustave. I to odmah tri sustava, sva tri neophodna i sva tri dijelom disfunkcionalna. Policija, školstvo, obitelj. Pratimo protagoniste koji pod svaku cijenu žele učiniti pravu stvar, izboriti se za istinu i pravdu, pa makar stavili na kocku i svoje vizije sretnih života – kazao je Novak.

– S obzirom na temu kojom se Novak ovdje bavi, varaždinsko kazalište najbolji je izbor za taj grandiozni roman i sve slojeve koje u njemu obuhvaća prateći sudbine pojedinaca kroz njihov odnos prema sistemu, korupciji, slobodi. Odlična je suradnja ansambla s Ivanom Plazibatom, redateljem kojeg sam pozvala jer sam smatrala da se može nositi s ovako velikim izazovom – rekla je Senka Bulić. Nakon premijerne izvedbe, nove su na rasporedu odmah 15., 16, 17. i 18. listopada. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije