Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Nepoznati Kraljević: Nikad viđena djela prvi put pred javnošću!

'kraljevicx_nnn_kul_050913'
Foto: ''
1/3
07.09.2013.
u 17:54

Portret mlade Zlate Kolarić dugo je bio "izgubljen" - sliku "Djevojka u naslonjaču" posjeduje zagrebačka obitelj

"Djevojka u naslonjaču", ulje na platnu iz 1911., novootkriveno je djelo jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća Miroslava Kraljevića, a prvi će put biti pokazano na njegovoj retrospektivi koju ove jeseni priprema Moderna galerija. Na tom dosad nepoznatom Kraljevićevu djelu, koje je zadnjih nekoliko godina bilo u privatnom vlasništvu u Zagrebu, naslikana je književnica Zlata Kolarić Kišur koja i pisala o svome poznanstvu s velikim slikarom.

– U zbirci pripovijesti "Moja Zlatna dolina" autorica opisuje događaj koji nam je pomogao da s pouzdanjem atribuiramo sliku – kazala je ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić. Z. Kišur, među ostalim, opisuje svoj susret s Kraljevićem dok je šetala s prijateljicom odbivši da ih naslika neuređene, u pregači. Kraljević je Zlatu Kolarić Kišur, kako ističe Rauter Plančić, ipak ovjekovječio, što ona nije nikada doznala, i to "kao djevojku koja neformalno odjevena, razgolićenih ruku i dekoltea te u opuštenoj pozi na verandi zasjenjenoj stablima Grabrika u pozadini – zrači senzualnošću".

Skrivena u Londonu

Za sliku se nije znalo jer je godinama bila u Londonu, u zbirci Šrenger.

– Tek kad se promijenio vlasnik, vrhunski restauratori napravili su istraživanje kojim je potvrđena autentičnost i otkriven Kraljevićev monogram u donjem desnom kutu slike – zaključuje B. Rauter Plančić.

Osim toga ulja izložit će se još petnaestak djela kojima je posljednjih godina proširen umjetnikov opus. Neka od njih su, prema mišljenju struke, nedvojbeno Kraljevićeva, poput "Portreta mlade žene" iz Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku i "Portreta muškarca" iz Zbirke Faggian, a druga će biti prijedlozi za atribuciju. Velika Kraljevićeva retrospektiva u Zagrebu kojoj će prethoditi manja izložba u Požegi, uključuje oko 200 radova među kojima su skulpture, grafike, crteži i ulja nastalih od 1903. do 1912. Publika će se moći upoznati i s Kraljevićevim malim, ali vrlo inovativnim i ekspresivnim skulptorskim opusom, a moći će se vidjeti i mnogi poznati, no dosad neizlagani radovi poput akvarela "Dvije figure" koji se čuva u Narodnome muzeju u Beogradu. Nakon dugo vremena u Zagrebu će biti i slika "Teta Lujka u vrtu" iz beogradskog Muzeja savremene umetnosti.

– O Kraljeviću se puno pisalo, stoga je paradoksalno da je posljednju retrospektivu imao davne 1961. godine i to upravo u Modernoj galeriji. Izložba koju pripremamo bit će sigurno par excellence kulturni projekt u ovoj godini – istaknula je B. Rauter Plančić. ima za Kraljevićevom retrospektivom, koju priprema cijeli tim kustosa iz Moderne galerije predvođen Zvonkom Makovićem i Željkom Marciušom te Studio Rašić, želi se pokazati golem utjecaj tog slikara münchenskog kruga na mnoge hrvatske umjetnike 20. stoljeća te na cjelokupno slikarstvo.

Utjecao na Vaništu

– Njegov se utjecaj osjeća sve do danas, do umjetnika poput Vanište. On je mitska osobnost – smatra Biserka Rauter Plančić. Do ideje za izložbu došlo je, kako otkriva, prije dvije godine.

– Uvidjevši da se približava stota obljetnica Kraljevićeve smrti i da je vrijeme da mu se priredi retrospektiva, smatrali smo da je pravo i primjereno mjesto takvoj izložbi u Moderna galeriji koja ima tridesetak Kraljevićevih djela u svome fundusu, od toga je glavnina u stalnom postavu još od doba Ljube Babića – kaže naša sugovornica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije