Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj tradicije

Nema više nazdravljača s groba Edgara Allana Poea

'poe2_nnn_kul_190112'
''
19.01.2012.
u 13:09

Originalni nazdravičar djelovao je od 1949. do 1993. godine, nakon čega je ritual naslijedio njegov nekonvencionalni "sin"

Cijeli Baltimore iščekivao je u noći od srijede na četvrtak tajanstvenog štovatelja Edgara Allana Poea, koji je od 1949. godine na mjestu prvog groba omiljenoga pisca ostavljao napola ispijen Henessy i crvene ruže. Nije se pojavio. Je li tajanstveni nazdravljač umro ili je zaključio da je 200. godišnjica rođenja Poea 2009. bila pravi trenutak za okončanje tradicije?

Došla tri imitatora

– Ove su se godine pojavila tri imitatora, ali pravi nazdravljač nije došao. Čini se da je tom ganutljivom ritualu došao kraj – rekao je Jeff Jerome, kustos Poeove kuće i muzeja za koji se vjeruje da jedini zna pravi identitet nazdravljača.

Podsjetimo, prva boca poluispijena konjaka na pjesnikovu se grobu pojavila 19. siječnja 1949., na rođendan koji se poklopio sa stotom godišnjicom Poeove smrti. Otad se pojavljivala baš svake godine. Pratile su je obvezne tri ruže, a ponekad i kratka poruka. Upravo takvom porukom originalni je nazdravljač 1993. godine dao naslutiti da bi ga netko uskoro mogao zamijeniti. Napisao je jednostavno: “Baklja će biti predana.” Šest godina nakon toga, uz ispijenu bocu pojavila se poruka nasljednika, koji se potpisuje kao “sin” i obavještava da je njegov prethodnik preminuo 1998. godine. “Sin” se brzo proslavio nekonvencionalnim viđenjem rituala, u svojim porukama referirao se čak i na sportske rezultate, ali do 2009. godine nije pogazio obećanje prvom nazdravljaču.

I sam je imao fanove

U međuvremenu je nazdravljač postao dijelom popularne kulture i fanovske proze, a posebno je često bio metom internetske satire. Taj anonimni obožavatelj E. A. Poea uskoro je i sam dobio vojsku obožavatelja, koji su u nekoliko navrata preskakali ogradu do groba kako bi ga ulovili na djelu. Da izbjegne slične neugodnosti, kustos Jeff Jerome ove je godine organizirao bdijenje, a pozivu su se odazvali brojni znatiželjnici.

– Nema ga. Raziđite se kućama. Službeno proglašavam tradiciju gotovom – rekao je okupljenima za kraj.

Ključne riječi

Komentara 3

OT
on_the_fly
19:32 19.01.2012.

Pametan čovjek, nije se pojavio da ga ne fotografiraju i stave na fejs kao neku rijetku životinju. Masovnost i dostupnost uništavaju razne znamenitosti i običaje na Zemlji

PR
&primjedba
23:59 19.01.2012.

Cijeli Baltimore iščekivao je u noći od srijede na četvrtak tajanstvenog štovatelja Edgara Allana Poea ~~~~~~~~~~~~~ Pogotovo na Baltimoreovom \"The Block-u\'

DU
Deleted user
10:40 20.01.2012.

Nije ga ni lani bilo. http://www.vecernji.hr/kultura/nakon-punih-60-godina-nitko-nije-nazdravio-grobu-e-a-poea-clanak-241341

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije