Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pritisak javnosti

Neil Young potiče promjene: Spotify korigira autore koji šire gluposti o koroni

Keith Mayhew/Landmark Media. /IPA/PIXSELL
01.02.2022.
u 11:32

Glazbenici odlaze sa servisa zbog poplave antivakserskih podcasta, a kontroverzni ali i vrlo unosni podcast Joea Rogana koji je pokrenuo val prosvjeda ipak ostaje na platformi.

Velika streaming platforma Spotify najavila je da će početi usmjeravati slušatelje podcasta koji raspravljaju o COVID-19 do točnih informacija o pandemiji, nakon što je glazbenik Neil Young uklonio svoju glazbu iz njihova kataloga prosvjedujući zbog širenja antivakserskih dezinformacija u podcastu Joea Rogana.

U početku se činilo da će potez poznatog rokera biti individualni čin, no brojni glazbenici potom su se pridružili njegovoj kampanji, a zabrinutost zbog dezinformacija na Spotifyu izrazili su i sveprisutni princ Harry te njegova supruga Meghan Markle.

– Svaki podcast koji uključuje raspravu o COVID-19 imat će prateća upozorenja koja će usmjeravati slušatelje na naš informacijski centar za COVID-19. Tamo će imati pristup činjenicama temeljenima na ažuriranim informacijama koje dijele znanstvenici, liječnici, akademici i javnozdravstvena tijela diljem svijeta, kao i poveznice na pouzdane izvore – rekao je izvršni direktor Spotifya Daniel Ek nakon pritiska izvođača i javnosti.

Kontroverzni Rogan, čiji su stavovi potaknuli val prosvjeda, ima ekskluzivni ugovor sa Spotifyem vrijedan sto milijuna dolara, a u podcastu Joe Rogan Experience poziva mlade da se ne cijepe i promiče upotrebu Ivermektina, lijeka protiv parazita koji nije odobren za liječenje od koronavirusa. Nakon što je Spotify naoko stao na Roganovu stranu odbacivši ultimatum Neila Younga da obriše njegov podcast ako ne žele ostati bez Youngova glazbenog kataloga, brojni korisnici Spotifya otkazali su svoje pretplate.

– Na temelju povratnih informacija tijekom posljednjih nekoliko tjedana postalo mi je jasno da imamo obvezu učiniti više kako bismo osigurali ravnotežu i pristup široko prihvaćenim informacijama iz medicinske i znanstvenih zajednica koje nas vode kroz ovo neviđeno vrijeme. Tvrtka će objaviti i nova pravila koja uključuju smjernice za autore o tome što Spotify označava kao “opasan” i “obmanjujući” sadržaj – rekao je potom Ek najavljujući “nove napore u borbi protiv dezinformacija”.

Osim Neila Younga, sa Spotifya su svoje pjesme protestno povukli i slavna kantautorica Joni Mitchell te roker Nils Lofgren, a kantautor James Blunt šaljivo je zaprijetio da će objaviti nove pjesme na Spotifyu ako odmah ne obrišu Roganov podcast. Na njegovu Twitteru, naime, već godinama kruži šala da je Bluntova glazba loša za svijet umjetnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije