Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže Alien 5?

Neil Blomkamp mogao bi spasiti kultni serijal

alien 5
17.02.2015.
u 15:12

Južnoafrički redatelj i poznati fan Aliena u tajnosti je pripremio novi nastavak obožavanog filma

Kultni Alien jedan je od najcjenjenijih filmskih serijala u povijesti, s vjernom vojskom fanova koji se kunu u prva tri nastavka filma, no kasnije radove smještene u isti univerzum mahom odbacuju kao nepotrebno spuštanje ljestvice koju je prvim filmom 1979. podigao redatelj Ridley Scott, a svojim su ga nastavcima pratili James Cameron 1986. i David Fincher 1992. godine.

"Alien: Uskrsnuće" u režiji Jean-Pierrea Jeuneta 1997. godine izazvao je mnogo manje oduševljenja, no razočaranje pretjeranom eksploatacijom franšize prije svega je produkt hibridnih akcijskih filmova "Alien protiv Predatora" u kojima snažnih ljudskih likova praktički nema, a sraz dvaju svemirskih bića sveden je na banalno nadjačavanje u stilu "Smrtonosne bitke", lišeno tjeskobne atmosfere koja je proslavila njihove "samostalne" filmove.

Scott je krenuo dalje

Zbog takve situacije brojni fanovi nadali su se da će originalni autor Ridley Scott svojim "Prometejem" ispraviti nepravdu koja se nanosi serijalu, no on nam je 2012. predstavio jedan sasvim drugi film, s novim likovima i ambicioznom, pa i pretencioznom idejom alternativnog tumačenja ljudskog postanka. Pri tome se obilno referirao na Aliena, no isto se tako poigravao različitim drugom, uvodeći čak i nekakve svemirske lignje i zombije, čime se i te kako maknuo od svijeta u kojem je jedno biće bilo toliko zastrašujuće da na ostala nismo ni pomišljali.

I taman kad smo digli ruke od ideje vjernog nastavka originalnog serijala i počeli se privikavati na svijet Prometeja, čiji novi nastavak slijedi već nagodinu, južnoafrički redatelj Neill Blomkamp zapalio je internet objavom produkcijskih koncepata novog Aliena na kojem je tajno radio prošle godine!

Za razliku od doajena SF-a među koje spada i Ridley Scott, Blomkamp je novi, svježi glas u tom žanru, koji je pekao zanat radeći kao 3D animator na serijama poput "Stargatea", da bi se nenadano proslavio dugometražnim debijem "Distrikt 9", pseudodokumentarcem u produkciji Petera Jacksona u kojem potlačeni, segregirani izvanzemaljci žive u slamu smještenom u srce Južne Afrike.

Njegov debitantski rad nakon duge je kreativne suše u hollywoodskim studijima unio pravo uzbuđenje u svijet znanstvene fantastike, pa smo mu oprostili i bezlični blockbuster "Elysium" koji je uslijedio, željno iščekujući premijeru njegova "Chappieja" zakazanu za početak ožujka. I baš kad je uzbuđenje oko tog filma krenulo k vrhuncu, Blomkamp nas je ostavio bez teksta nizom preciznih skica novog Aliena.

Konsenzus fanova

U nekoliko kratkih intervjua koje je ovih dana dao svjetskim medijima otkrio je da je riječ o njegovu visokorazvijenom konceptu koji je kao fan ponudio studiju Fox, no potom se povukao, zasićen pravilima igre u jednoj od najvećih svjetskih industrija zabave.

Foxovi producenti sada čekaju da se Blomkamp "urazumi" i krene u projekt, a Sigourney Weaver, doznali smo, također je spremna vratiti se Alienu ako će ga režirati taj Južnoafrikanac!

Među fanovima na internetu već je stvoren konsenzus: Blomkamp jedini može spasiti posrnuli serijal.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije