Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od ponedjeljka uz VL

Napokon tiskana i partitura Zrinjskog!

'24.05.2013., Zagreb - U Dvorani Hrvatskog drustva skladatelja odrzana je promocija notnog izdanja opere Nikola Subic Zrinjski u izdanju Muzickog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb i pred
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/3
25.05.2013.
u 10:14

Legende 
Pjevačku postavu Zrinjskog iz 1962. na CD-u predvodi Vladimir Ruždjak Josip Nalis, Vjera Katalinić, Davor Merkaš, Mladen Tarbuk i Branimir Pofuk na predstavljanju nove partiture i CD-a

Hrvati doista na čudan način iskazuju ljubav i brigu prema kapitalnim kulturnim djelima u koja se kunemo i nazivamo ih temeljima nacionalnog identiteta. Doista, kako je upozorio ravnatelj Muzičkog informativnog centra Koncertne direkcije Zagreb Davor Merkaš, ne može se ni zamisliti da Nijemci 2013. objavljuju prva tiskana izdanja Wagnerovih, Talijani Verdijevih, a Austrijanci Mozartovih opera. I to onih najpopularnijih. Ali, ne da se može zamisliti, nego smo i sretni što je jučer svjetlo dana napokon, skoro 137 godina nakon praizvedbe djela, ugledala prva tiskana partitura opere Nikola Šubić Zrinjski. To remek-djelo Ivana pl. Zajca i nakon Gotovčeva Ere najpopularnija i najizvođenija hrvatska opera sve ovo vrijeme izvodila se u Zagrebu iz Zajčeva rukopisa, a drugdje iz jednako starih prijepisa.

O značaju i nastanku opere i mnogim važnim i zanimljivim aspektima velikog projekta i pothvata jučer su na predstavljanju u Hrvatskom društvu skladatelja govorili autorica predgovora partiture muzikologinja Vjera Katalinić, glavni urednik izdanja i revizor notnog materijala maestro Mladen Tarbuk i Davor Merkaš, a okupljene je pozdravio ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis.

Svečanu i za hrvatsku kulturu važnu prigodu upotpunilo je i predstavljanje nove diskografske edicije Večernjeg lista Najljepše hrvatske opere. Prvi CD, koji će od ponedjeljka biti u prodaji uz Večernji list po popularnoj cijeni, donosi upravo odabrane ulomke iz povijesne snimke Zrinjskog iz 1962. godine u kojoj naslovnu ulogu sigetskog junaka pjeva legendarni Vladimir Ruždjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije