Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR FILM FESTIVAL

Nakon prozivki, vrijeme je da o VFF-u govorimo zbog filmova

Bilježnica
13.08.2014.
u 15:21

Program će trajati dan dulje i prikazati filmove s najvećih festivala

               Nakon što su proteklih tjedana Vukovar Film Festival organizatori nekih drugih festivala (Pula, Motovun) tendenciozno spominjali u negativnom kontekstu, vrijeme je da se o ovogodišnjem izdanju VFF-a progovori i kroz prizmu njegovog programa. A 8. VFF, koji se održava od 25. do 30. kolovoza, bit će pema najavama organizatora veći od svih dosad. Jedan dan dulji nego lanjskih godina, prikazat će 81 film na sedam lokacija, među kojima će, osim Vukovara, biti uključeni i Vinkovci i Županja.

U podunavskoj konkurenciji izdvaja se nekoliko vrlo cijenjenih naslova koji su obilježili prošlu godinu po svjetskim festivalima: „Bilježnica“ Janosa Szasza, dobitnika Zlatnog globusa u Karlovym Varyma, „Bijeli Bog“ Kornela Mundruczoua, potom „Čudo“ Alice Rohrwacher, dobitnik nagrade žirija u Cannesu, „Križni put“ Dietricha Bruggemanna i drugi. Domaću kinematografiju u glavnoj natjecateljskoj selekciji zastupa pulski laureati „Broj 55“ Kristijana Milića.

U konkureciji dokumentarnih filmova ističu se „Eugenika“ Pavela Štingela o temi unapređenja ljudskog inženjeringa, „Pod naponom“ Huberta Canavala o našem lakonskom odnosu prema energiji, „Overdose, utrka za snom“ Gabora Ferenszyja o izumrloj tradiciji konja itd., a treba svakako napomenuti i sudjelovanje uspješnog hrvatskog dokumentarca „Autofokus“ Borisa Poljaka.

U popratnim programima posebno je zanimljiva projekcija novog filma Woodyja Allena „Čarolija na mjesečini“, „Dva dana, jedna noć“ braće Dardenne i „Levijatan“ Andreja Zvjaginceva. Ovogodišnji članovi žirija su filmski kritičari Branka Šomen i Danijel Rafaelić te slovenska glumica Milena Zupančič. Direktor festivala Igor Rakonić pozvao je ljude da dođu i zbog dodatnog razloga – ulaznicama će se prikupljati sredstva za obnovu multimedijalnog centra u Gunji.     

>> Napadaju nas da krademo publiku, a nama su htjeli ukrasti festival

>> ‘Ako imate novca u Hrvatskoj možete kupiti ‘svoj’ festival’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije