Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani satire

Nakon predstave "Naš sin" pročitan protestni proglas Udruženja dramskih umjetnika Srbije

Arhiva Kerempuh
16.06.2023.
u 22:22

U petak navečer na Danima satire Fadila Hadžića publika je vidjela predstavu "Naš sin" autorski projekt Patrika Lazića, u produkciji Hartefakt fonda. Nakon priče o roditeljima i njihovim pokušajima da se pomire s činjenicom da im je sin homoseksualaca, koju je publika u Satiričkom kazalištu Kerempuh ispratila velikim pljeskom, mladi glumac Amar Ćorović pročitao je proglas Udruženja dramskim umjetnika Srbije u kojem glumci susjedne zemlje za sebe traže ljudsko pravo na rad i slobdno izražavanje svojih stavova, te protestiraju pritiv objeda i nasilja kojima su izloženi.  

Naime, kako u Srbiji vlada sve veća nervoza vladajućih krugova, učestali su napadi na glumce koji s drugim građanima sudjeluju na protestima "Srbija protiv nasilja" koji su građanski odgovor na tragične smrti u beogradskoj osnovnoj školi. U tekstu koji se čita u srpskim kazalištima, a kojeg smo sada čuli i u Zagrebu navode se huškačka prozivanja srpskih glumaca, počevši od toga da ih se naziva šljamom.

Riječ je o događaju iz Skupštine Srbije kada je Nataša Jovanović iz SNS-a glumce koji su bili na protestu "Srbija protiv nasilja", između ostalih Nikola Kojo, Sergej Trifunović, Dragan Bjelogrlić...,  nazvala šljamom, a još gore je prošao i Milan Marić, zvijezda filma "Toma" kojeg smo nedavno gledali na sceni ZKM-a u naslovnoj ulozi predstave JDP-a "Edip", kojeg je Sandra Božić, također iz SNS-a, "počastila" riječima da je "antisrpsksko đubre" i otišla tako daleko da ga je nazvala i "promicateljem teze o Srbima kao genocidnom narodu". 

Protest na te i slične događaje kojeg smo čuli sa scene Kerempuha, a kojeg je publika ispratila povicima odobravanja i podrške, nisu mogla biti izrečena na boljem mjestu. Naime, s programa Festivala otpala je predstava koju smo trebali gledati u nedjelju "Ibi The Great" Narodnog pozorišta iz Sombora. Gosti ne dolaze zbog bolesti glumca, a ta je bolest zapravo bolest društva, jer je jedan od glumaca te predstave napadnut na ulici. Petorica su ga isprebijali toliko jako da je nakon toga  nekoliko dana bio u bolnici,  pa iako se na sreću sada već oporavlja kod kuće, na scenu i u predstavu još ne može. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije