Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neil gaiman

Nakon četiri propala pokušaja, na TV ekrane stiže kultni “Sandman”

04.07.2019.
u 12:58

Jedan od najboljih i najmaštovitijih suvremenih fantasy pisaca Neil Gaiman već je doživio dvije filmske adaptacije svojih djela. Prije nešto više od 10 godina izašla je “Zvjezdana prašina” sa zvjezdanom postavom – Claire Danes u glavnoj ulozi, Michelle Pfeiffer kao zla vještica, a Robert de Niro utjelovio je dobrohotnog gusara s afinitetom za žensku odjeću. Nešto kasnije došla je “Koralina”, neodoljivo mračan animirani film nazivan i horor-pričom za djecu.

S procvatom nevjerojatno kvalitetne produkcije TV serija, bilo je samo pitanje vremena kad će i ostali Gaimanovi radovi doći na red. Premijeru su 2017. doživjeli “Američki bogovi” prema istoimenom romanu u žanru koji bi se mogao nazvati magičnim americana romanom ceste. Bez previše spojlanja radnje, “Američki bogovi”, poput većine Gaimanovih djela, priča su o pričama, njihovoj važnosti i moći ljudske mašte.

Šašav i mračan

Središnja ideja čitave priče jest da svi bogovi koje su ljudi ikada štovali i sa sobom donijeli u Novi svijet u potrazi za srećom – zaista postoje. No, osim starih bogova američkih Indijanaca ili bića egipatskog i nordijskog panteona, pojavili su se novi, inkarnacije našeg obožavanja tehnologije, medija, globalizacije i internetskog doba poput božanstava. Stari bogovi našli su se u nezavidnoj poziciji jer njihovih vjernika već odavno nema, a bez njihova štovanja slabe – ostaje im jedino prilagoditi se ili umrijeti.
 Dok je Gaiman na “Američkim bogovima” u produkciji kuće Starz bio uključen samo kao izvršni producent (što kod nekih gledatelja izaziva negodovanje zbog odstupanja od samog romana), u “Dobrim predznacima”, seriji koja je na Amazon Primeu izašla prije mjesec dana, imao je gotovo sasvim odriješene ruke u ulozi scenarista i producenta.

Serija je nastala prema zajedničkoj knjizi Gaimana i Terryja Pratchetta, njegova prijatelja, legendarnog i nedavno preminulog fantasy pisca. Avanture anđela Aziraphalea i demona Crowleya koji pokušavaju spasiti svijet od apokalipse u isti su mah dražesno šašave i nose neočekivano duboke pouke o prijateljstvu i ljubavi koja nadilazi sve ostalo – i raj i pakao.



Imat će 11 epizoda

Posljednja je u nizu dobrih vijesti za Neila Gaimana odluka Netflixa da kultni strip “Sandman” pretvori u seriju od 11 epizoda. Gaiman će ponovno imati veliku ulogu u stvaranju serije, iza koje su dosad već četiri propala pokušaja ekranizacije, jer se s kompleksnošću svijeta Svevremenih, braće i sestara Sna, Smrti, Sumanutosti, Sunovrata, Strasti, Stihije i Sudbine ne može svatko uhvatiti u koštac. Serija "Lucifer" koja u posljednje vrijeme ruši sve rekorde gledanosti, iako nije snimljena u potpunosti prema Luciferu iz "Sandmana", lik Sotone koji odluči odustati od svog posla i živjeti među smrtnicima temeljen je upravo na Gaimanovoj ideji. A iako je sve još u povojima, možda dočekamo i Disneyevu adaptaciju “Knjige o groblju”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije