Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 150. rođendan

Nakon 18 godina riješen slučaj Matoševe kuće

Dubravka Petric
02.11.2022.
u 11:21

Matica hrvatska odrekla se svojih potraživanja u korist Općine Tovarnik povodom 150. obljetnice piščeva rođenja

Matica hrvatska na nedavnom zasjedanju Glavne skupštine odrekla se svih svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša u korist Općine Tovarnik i uređenja spomen-kuće velikog pisca Antuna Gustava Matoša uoči njegove 150. obljetnice rođenja. Jednoglasnu odluku Predsjedništva Matice hrvatske, također gotovo jednoglasno, potvrdila je Glavna skupština MH na zasjedanju 22. listopada. Skupština je tako odlučila da se spor oko Matoševe spomen-kuće poslije 18 godina okonča tako da se dug od 240.000 kuna, koji je Matica hrvatska potraživala i pravomoćnom presudom dobila od Društva A. G. Matoša, te novac od zateznih kamata i sudskih troškova u višestrukom iznosu od glavnice, podare Općini Tovarnik, ali pod uvjetom da Općina Tovarnik novac smije utrošiti isključivo za uređenje Matoševe spomen-kuće, o čemu će se u studenome zaključiti ugovor s Općinom.

"Matica hrvatska ovu je odluku donijela isključivo s nakanom da se Matoševa spomen-kuća dovrši i veliki hrvatski pisac dobije dostojan tretman u rodnom Tovarniku i svojoj domovini", stoji u priopćenju Matice Hrvatske.

Podsjetimo, u središtu spora između Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša bila je književnikova rodna kuća u Tovarniku, koja je prvotno bila u vlasništvu Družbe sestara Kraljice Svijeta, a središnjica Matice hrvatske podigla je 2002. zajam od 26.884 eura u korist Ogranka u Tovarniku kako bi on postao njen vlasnik, uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupan dug. Budući da Ogranak u Tovarniku nije vraćao dug, središnjica Matice hrvatske pokrenula je 2004. sudsku tužbu.

Komentara 1

DU
dunhill
08:00 04.11.2022.

Hvale vrijedan potez nove uprave, međutim, ipak je to kap u moru sramotnih sudskih i kaznenih progona koji su još u tijeku, a koje Matica već godinama vodi protiv mnogih svojih "neistomišljenika"; procesi koji datiraju još iz razdoblja jednoumlja i autokratske vladavine Zorislava Lukića (na žalost i Igora Zidića koji je obećavao velike promjene ali Maticu s Lukićem održao na razini srednjeg vijeka). Matica je uništila mnoge živote svojim suradnicima i za to se nikada nije iskupila. A upravo to je velika sramota Hrvatskim proljećarim koja će im ostati zapisana u analima hrvatskog pravosuđa, daleko iza kulisa 180. obljetnice koju Matica ove godine toliko svečano obilježava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije