Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crtić u 3D-u

Nakon 17 godina Kralj lavova ponovno poharao svjetska kina

Scena iz Kralja lavova
arhiva VL
19.09.2011.
u 12:02

Kralj lavova ima i zanimljivu hrvatsku povijest. On je, naime, prvi animirani film koji je sinkroniziran na hrvatski jezik. Tijekom prve kinodistribucije pogledalo ga je više od 315 tisuća ljudi

Prošli se vikend u američkim kinima počeo prikazivati Disneyjev Kralj lavova, nova verzija slavnog crtića snimljena  u 3D tehnologiji koja je na jedan sasvim novi način oživjela ovaj nezaboravni animirani klasik. U samo tri dana prikazivanja film je zaradio 29,3 milijuna dolara što ga je čvrsto smjestilo na prvo mjesto američkog box-officea.

Kralj lavova snimljen je i u kina pušten 1994. godine i gotovo odmah je postao svjetski hit sveukupno zaradivši na svjetskim blagajnama više od 825 milijuna dolara. Uz to, film je imao četiri nominacije za prestižnu nagradu Oscar od čega je potvrdio dvije: za najbolju originalnu glazbu (Hans  Zimmer) i originalnu pjesmu („Can You Feel the Love Tonight“ u izvedbi Eltona Johna). Također je osvojio čak tri nagrade Zlatni globus od čega je jedna ona u kategoriji najboljeg filma godine (komedija/mjuzikl).

Kralj lavova ima i zanimljivu hrvatsku povijest. On je, naime, prvi animirani film koji je sinkroniziran na hrvatski jezik. Tijekom prve kino distribucije pogledalo ga je više od  315 tisuća ljudi što do danas predstavlja rekord gledanosti bilo kojeg animiranog filma u Hrvatskoj. 

Film Kralj lavova (3D) u hrvatskim se kinima počeo prikazivati 15. rujna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije