Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avatar: The Way of Water

Nakon 13 dugih godina vraćamo se na Pandoru

Blitz-Cinestar
25.11.2022.
u 11:20

Redatelj James Cameron otkrio je da je novi "Avatar" toliko skup da će biti na nuli samo ako zaradi 2 milijarde dolara

U prodaju su krenule ulaznice za najiščekivaniju pretpremijeru godine, ako ne i desetljeća. U kina diljem Hrvatske od 14. prosinca stiže "Avatar: The Way of Water", nastavak kultnog hita Jamesa Camerona, dugih trinaest godina nakon izlaska originala.

Drugi dio "Avatara", znanstvenofantastične priče smještene na planetu Pandori, tijekom godina najavljivan je i odgađan čak šest puta, a mnogi su izgubili nadu da će ga Cameron ikada dovršiti. Naime, budući da će se velik dio filma, u kojem dominira računalna animacija, odvijati ispod vode, taj je redatelj perfekcionist jednostavno morao čekati da se izumi tehnologija koja bi zadovoljila njegove apetite. Napokon ga je počeo snimati 2017. godine, koristeći najmodernije tehnologije za "motion capture" i podvodno snimanje. Pa iako će računala većinu glumačke postave, koju čine Zoe Saldana, Sam Worthington, Kate Winslet, Sigourney Weaver i niz nepoznatih i obećavajućih dječjih glumaca, pretvoriti u goleme izvanzemaljce plave kože iz naroda Na'vi, snimanje je od njih zahtijevalo i neke vrlo izazovne pothvate. Svi su, naime, morali naučiti roniti na dah, a Kate Winslet je tako na setu "Avatara" oborila prijašnji filmski rekord koji je držao Tom Cruise kada je ispod vode uspjela zadržati dah nevjerojatnih sedam minuta.

Sve što za sada znamo o "Avataru 2" jest da će pratiti dogodovštine Jakea Sullyja (Worthington), bivšeg čovjeka koji je odlučio postati Na'vi i svoje ljudsko tijelo ostaviti za sobom u prethodnom filmu zaljubivši se u izvanzemaljku Neytiri (Saldana). Iz škrtih informacija koje su procurile o filmu znamo i da su Jake i Neytiri zasnovali obitelj, imaju troje Na'vi djece i jednog posvojenog, ljudskog, sina, a zli ljudski kolonizatori koji su okupirali planet Pandora kako bi na njemu rudarili vrijedne minerale i dalje su prijetnja. Teme kojima će se baviti ponovno su alegorije na ljudsko uništavanje okoliša, klimatske promjene i besmislene ratove koje neprekidno vodimo. I ovaj ćemo nastavak gledati u 3D-u, a trajat će tri sata i deset minuta. Na pritužbe zbog duljine filma redatelj se osvrnuo rekavši samo da "ako možete osam sati 'bingeati' seriju na Netflixu, možete i tri sata gledati moj film".

U svoje vrijeme prvi je "Avatar" bio jedan od najskupljih filmova dotad snimljenih, a iako brojke variraju, možemo sa sigurnošću reći da je koštao nešto manje od 300 milijuna dolara. U kinima diljem svijeta zaradio je, doduše, gotovo tri milijarde, postavivši rekord koji još nitko nije uspio srušiti. Što se nastavka tiče, Cameron je odbio otkriti njegov budžet kazavši jedino da je bio "j*beno skup" i da će biti na nuli samo ako i on zaradi barem dvije milijarde dolara. Međutim, obećao je i da će, ako podbaci u kinima, snimiti još samo jedan i odustati od planiranog četvrtog i petog nastavka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije