Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
34. festival hrvatske drame

Na Marulićevim danima 11 drama, neizvjesno gostovanje predstave Ivora Martinića iz Argentine

Tomislav Miletic/PIXSELL
06.03.2024.
u 10:59

Od 20. do 29. travnja u Splitu održava se 34. izdanje Festivala hrvatske drame za koje je izbornica Jelena Kovačić odabrala 11 predstava

Festivalsko vijeće Marulićevih dana usvojilo je program 34. Festivala hrvatske drame koji će se održati od 20. do 29. travnja u Splitu. Izbornica Jelena Kovačić odabrala je 11 predstava hrvatskog dramskog pisma u produkciji kazališta iz Hrvatske i jednu iz Argentine. Riječ je o predstavi “Seria una pena que se marchiten las plantas” (“Bilo bi šteta da biljke krepaju”) Ivora Martinića u izvedbi teatra Apacheta sala estudio iz Buenos Airesa, ali kako je njezin dolazak produkcijski izuzetno zahtjevan, Vijeće će o mogućnosti tog gostovanja odlučiti naknadno.

Za sudjelovanje na 34. Marulićevim danima prijavljene su 54 predstave: 44 iz Hrvatske, tri iz Slovenije, dvije iz Bosne i Hercegovine te po jedna iz Srbije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Argentine.

U konkurenciji za nagrade bit će prikazane predstave: “Možeš biti sve što želiš” u produkciji UO Punctum/ UO T25/ Kunst teatar, redateljice Ivane Vuković; Mani Gotovac “Rastanci” u izvedbi riječkog HNK Ivana pl. Zajca, redateljice Anastasije Jankovske; “Cure” u koprodukciji UO kolektiv Igralke, Zavod VIDNE i HNK Ivana pl. Zajca uz partnerstvo Slovenskog mladinskog gledališča i MASKA iz Ljubljane u režiji Tjaše Črnigoj; “Slučaj vlastite pogibelji” Kristiana Novaka HNK u Varaždinu u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca, u režiji Ivana Plazibata; autorski projekt Tomislava Šobana “Zbilja” HNK u Zagrebu, u režiji Tomislava Šobana; Jurica Pavičić “Crvena voda”” u izvedbi HNK Split i režiji Ivice Buljana; Mate Matišić “Moji tužni monstrumi” Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, u režiji Vite Taufera; “Maske” autora, režisera i glumca Dražena Šivaka u produkciji UO Grupa u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama i u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom EXIT; “Simfonije/Turpituda” u produkciji Eurokaza i režiji Rajne Racz; autorski projekt Ksenije Zec “Euforija” u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

– Sve izabrane predstave kazalište prepoznaju kao mjesto društvene i umjetničke odgovornosti, ali i rizika te konkretne razmjene koja gledatelje poziva na dijalog i sudjelovanje u promišljanju njihove kazališne i životne zbilje. Tematske preokupacije kreću se od vrlo intimnih, osobnih, pa i ljubavnih priča, patrijarhalnog mentaliteta i položaja žena u društvu do kriminalističkih sižea – obrazlaže izbornica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije