Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privremeno zatvoren

Muzej za umjetnost i obrt nakon Nove godine ide u temeljitu obnovu

Marko Lukunic/PIXSELL
29.12.2021.
u 10:40

MUO je jedan od najvećih kulturnih stradalnika potresa u Zagrebu 2020.

Muzej za umjetnost i obrt kao jedan od najvećih kulturnih stradalnika zagrebačkog potresa zbog priprema za početak obnove od 1. siječnja 2022. za publiku privremeno zatvara svoja vrata.

”Iako zatvoreni, bit ćemo otvoreniji nego ikada”, poručio je optimistično ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, te istaknuo kako se Muzej za umjetnost i obrt nalazi na pragu novoga razdoblja obilježenoga gostovanjima, ali i valorizacijom te modernizacijom muzeološkog i pedagoškog rada.

– Predstoji nam neizvjesna budućnost, ali vjerujemo da će naša palača kojoj tepaju da je “ljepotica Donjega grada” biti obnovljena kako to i zaslužuje, te da će Muzej nakon obnove biti još inkluzivniji i dinamičniji nego u proteklih 140 godina. MUO je oduvijek bio mjesto najvažnijih kulturnih i umjetničkih događanja, predvodnik muzeoloških ideja, koncepata i humanih vrijednosti. Time zaslužuje postati još boljom i većom hrvatskom i europskom institucijom namijenjenom novim generacijama koje će, nadajmo se, uživati u njoj u svoj punini – ocijenio je Gašparović.

Iza zatvorenih vrata od siječnja 2022. MUO će nastaviti s pripremama za gostujuće programe. U prvom tromjesečju 2022., primjerice, planirano je otvorenje popularne izložbe “Balet i strast – donacija Jelka Yureshe” iz 2017. u Civico Museo Teatrale Carlo Schmidl u Palači Gopchevic u Trstu. Sredinom 2022. godine muzealci planiraju i objavu velike monografije o 140 godina povijesti Muzeja, koja će predstaviti MUO u svim segmentima njegova djelovanja od 1880. do danas.

Tijekom sanacije dio muzejskih djelatnika bit će smješten kod partnerske muzejske institucije koja je Muzeju za umjetnost i obrt ustupila svoje radne prostore, dok će neki djelatnici biti smješteni u podrumskim muzejskim prostorima.

– Na žalost, uz sve napore drugi adekvatni prostori za rad u međuvremenu nisu pronađeni. Ostaje i problem smještaja preostalih muzejskih zbirki, koji se treba riješiti u najskorijem vremenu – kažu iz Muzeja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije