Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinopremijera

Muppeti se vraćaju iz zaborava da spase svoje staro kazalište

'muppet3_nnn_kul_260112'
Foto: ''
1/3
24.01.2012.
u 18:18

Film o Muppetima prepun je fora za odraslu nostalgičnu publiku, ali ima i elemenata koje će voljeti djeca

U četvrtak u kina stiže novi film o Muppetima, pomalo zapostavljenim zvijezdama TV-ekrana 1980-ih, koji su mnogima obilježili djetinjstvo. Producenti tog filma, očito i više nego svjesni da novije generacije baš i ne znaju tko su Kermit i Miss Piggy, ali zato vrlo dobro znaju nabrojiti junake Bakugana i sličnih novotarija, Muppete su predstavili u skladu s današnjim statusom – kao nekadašnje velike zvijezde koje se moraju ponovno okupiti kako bi spasile svoje staro kazalište od naftnog mogula, no pritom ih stalno muči pitanje – pa tko nas se danas uopće još sjeća?

– Tko si ti? Kermit? Pa nije ti ovo '78! – viknut će tako obijesni dječak plišanom Walteru, koji se za Noć vještica odjenuo u svoga heroja.

Reference odraslima

Novi Muppeti krcati su takvim metamomentima, od vrlo eksplicitnih zapitkivanja o značaju Muppeta u današnjem društvu, preko čestog humorističnoga komentiranja montažnih postupaka u filmu, do sitnih podmetnutih fora koje će razumjeti samo stariji gledatelji. Među njima je možda najzabavnija ona u kojoj Robot iz 80-ih gostima na pladnju nudi "Novu Colu", jedan od Coca-Colinih najvećih promašaja koji je 1980-ih ušao u sve udžbenike marketinga kao primjer loše menadžerske odluke o "osvježavanju" brenda.

Kako Muppeti u velikoj mjeri igraju upravo na sentiment odraslih gledatelja, nije čudno što se gotovo u svakom kadru može pronaći neka referenca na slavnu prošlost plišanih likova.

Uz to, uočljiva je odluka da se u filmu inzistira na plesovima i pjesmama starima i nekoliko desetljeća, a jedinu suvremeniju hip-hop skladbu izvodi – glavni negativac u filmu. Novi Muppeti građeni su, dakle, ne samo na staroj slavi nego i na staroj estetici, koja tek mora proći test novih generacija.

Oteli Jacka Blacka

Kako je riječ o zanatski sasvim solidnom filmu, klincima će se rasplesane lutke vjerojatno svidjeti kao što su se onomad svidjele i njihovim roditeljima, iako možda neće shvatiti baš svaki štos namijenjen onima koji se sjećaju njihovih starijih uradaka.

Tradicija gostovanja poznatih medijskih ličnosti nastavlja se u filmu. U središtu je pozornosti Jack Black kojeg Muppeti otimaju jer su čuli da je slavan, a bez slavnog najavljivača nijedna televizijska mreža neće prenositi njihov humanitarni teleton za spas staroga kazališta. U cammeo ulogama pojavljuju se i nekad česta gošća Muppeta Whoopy Goldberg i nova zvijezda Selena Gomez, koja priznaje da nema pojma tko su ti likovi, ali eto, menadžer joj je rekao da dođe na njihovu predstavu. Zabavno je i neočekivano pojavljivanje komičarke Sarah Silverman u ulozi konobarice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije