Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostarsko proljeće

Mostar bogatiji za skulpture Ive Andrića i Vladimira Preloga

Otkrivanje spomenika Ivi Andriću
arhiva VL
16.04.2012.
u 14:27

Tako je mostarska Matica uz Napredak, koji je početkom 20. stoljeća lucidno stipendirao i Andrića i Preloga, ispravila veliku nepravdu prema svojim nobelovcima koji u domovini i nemaju puno spomenika

U godini kada će cijeli svijet obilježiti 120 godina od rođenja nobelovca Ive Andrića u mostarskom Parku nobelovaca baš preko puta spomenika Antunu Branku Šimiću osvanula je skulptura tog velikog pisca kojeg s većim ili manjim intenzitetom svojataju tri (a možda i četiri) države, tri jezika, tri naroda i tri kulture. Andrićeva skulptura nalazi se tek koji metar od skulpture još jednog bosanskohercegovačkog nobelovca, kemičara Vladimira Preloga, a podigli su ih mostarska Matica hrvatska te Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Spomenici, tj. torza Andrića i Preloga rad su akademskog kipara Zorana Jurića koji je pobijedio na javnom natječaju, a autor je i spomenika Stjepanu Radiću u Zagrebu. Na žalost, kriza i recesija su, kako to veli kipar, srezali početnu ideju o skulpturama cijelih figura, pa se Mostar sada diči sa spomenicima koji su nešto između biste i cijele figure. Otkrivanje spomenika kao uvod u Četrnaesto Mostarsko proljeće, hvalevrijedni festival mostarske Matice hrvatske uveličao je i visoki gost iz Hrvatske predsjednik Ivo Josipović, dok se ministrica kulture Andrea Zlatar Violić predsjedniku pridružila tek na festivalskom koncertu dalmatinskih klapa u sjećanje na lani preminulog barda klapske pjesme Ljubu Stipišića Delmatu. Tako je mostarska Matica uz Napredak, koji je početkom 20. stoljeća lucidno stipendirao i Andrića i Preloga, ispravila veliku nepravdu prema svojim nobelovcima koji u domovini i nemaju puno spomenika. Stoga ne čudi da je pozdravni brzojav poslao i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Božidar Matić, ali čudi da je Federalna televizija u večernjim vijestima uspjela spomenuti da na klapskom koncertu nije bilo mjesta za predsjednika Federacije Živka Budimira, ali da nijednom riječju nije javnost obavijestila da od pravoslavnog Uskrsa 2012. godine Bosna i Hercegovina konačno ima novi spomenik književnom nobelovcu koji je svijet zadužio romanima kao što su "Travnička hronika", "Prokleta avlija" ili pak "Na Drini ćuprija". Sretna je okolnost da je uređenje samog parka financirao grad Mostar čiji je gradonačelnik Ljubo Bešlić uz predsjednika mostarske Matice Josipa Muselimovića i otkrio spomenik Andriću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije