Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture i medija

Mjesec dana za javljanje na poziv za programe javnih potreba u kulturi

Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek na videokonferenciji s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
01.09.2020.
u 10:02

Ovogidšnji poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi prilagođen je okolnostima u kojima se kultura našla zbog pandemije koronavirusa

Ministarstvo kulture i medija 1. je rujna raspisalo Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu s rokom prijave od 1. rujna do 1. listopada 2020. godine.

Nakon provedenih konzultacija s kulturnim vijećima i povjerenstvima, Ministarstvo kulture i medija prilagodilo je Poziv okolnostima uvjetovanima pandemijom koronavirusa te raspisalo Poziv za programe iz svih područja kulturnog stvaralaštva koji će se održati slijedeće godine. 

S obzirom na izmjene i prilagodbu Poziva epidemiološkim uvjetima, svi potencijalni prijavitelji upućuju se da prouče Upute za prijavitelje za svako pojedino područje.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa koja donosi izazove u planiranju, provedbi i dostupnosti programa te mobilnosti umjetnika i profesionalaca u području kulture, svi prijavitelji se upućuju da predlože programe koje je moguće realizirati uz epidemiološka ograničenja sukladno specifičnosti svakoga područja za koje se program prijavljuje. 

U Ministarstvu tako upućuju prijavitelje da u troškovnike uključe različite mogućnosti održavanja programa, uključujući kvalitetno i inovativno osmišljene i producirane digitalne sadržaje, da planiraju veći broj programskih aktivnosti manjih formata u kontinuitetu ili unutar veće programske cjeline, da u području izvedbenih umjetnosti programiraju veći broj repriznih izvedbi premijernih naslova, koprodukcija i razmjena, kao i da u programima muzejske djelatnosti i vizualnih umjetnosti planiraju manji broj projekata koji se realiziraju tijekom dužeg vremenskog razdoblja. 

Nadalje sugeriraju da se programi održavaju na otvorenom i/ili u prostorima u kojima se može osigurati propisan razmak između posjetitelja sukladno epidemiološkim uvjetima, da u troškovnik uključe promidžbu, odnosno snažniju vidljivost i medijsku popraćenost prijavljenih programa, da što više surađuju s domaćim autorima i umjetnicima, da ostvaruju što veću suradnju s drugim manifestacijama iz srodnih umjetničkih područja s ciljem objedinjavanja proračuna programa, stvaranja partnerskih suradnji te razvijanja nove publike bilo u digitalnom, bilo u fizičkom okruženju.

U okviru Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. raspisat će se i posebni javni pozivi usmjereni na specifične segmente kulturnog stvaralaštva čiji će dinamika objave i rokovi biti naknadno objavljeni. Prema potrebi te ovisno u razvoju epidemiološke situacije, tijekom godine raspisat će se i posebni sektorski ad hoc natječaji.

Ministarstvo kulture i medija će kao i do sada pratiti razvoj epidemiološke situacije i utjecaja pandemije koronavirusa na cjelokupni kulturni sektor te će u suradnji s dionicima razvijati ciljane programe potpore kako bi se ublažile negativne posljedice i osigurao kontinuitet kulturnog djelovanja.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
sani1
11:55 01.09.2020.

Ma koja korist, ionako će sve dati crkvi za kojekakve numizmatičke zbirke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije