Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imenovanje

Ministar za ravnatelja Splitskog ljeta imenovao maestra Barezu

Nikša Bareza,
arhiva VL
25.10.2010.
u 15:54

U repertoaru Nikše Bareze osobito mjesto pripada hrvatskoj suvremenoj glazbi. Djelovao je kao umjetnički ravnatelj Opere splitskoga HNK i glazbenoga programa Splitskoga ljeta.

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić imenovao je Nikšu Barezu ravnateljem Splitskog ljeta na razdoblje od dvije godine. Maestro Nikša Bareza pripada najistaknutijim suvremenim hrvatskim glazbenicima. U svom opsežnom repertoaru koncertnoga i opernoga dirigenta ostvario je, osim u domovini, veliku međunarodnu umjetničku karijeru, gostujući u najistaknutijim hrvatskim i europskim opernim kućama te surađujući s glazbenim velikanima.

Obnašao je brojne umjetničke funkcije, od dirigenta i ravnatelja zagrebačke Opere, stalnog dirigenta uglednih opera u Zürichu, Sankt Peterburgu, Grazu, hamburškoj Operi, milanskoj Scali, Chemnitzu. Od 1992. godine je šef-dirigent Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije. Redovit je gost u vodećim europskim glazbenim središtima, na međunarodnim festivalima, koncertnim pozornicama vodećih europskih orkestara. Sudjelovao je u mnogim obnovama velikih opernih ostvarenja te ravnao brojnim premijernim produkcijama.

U repertoaru Nikše Bareze osobito mjesto pripada hrvatskoj suvremenoj glazbi. Djelovao je kao umjetnički ravnatelj Opere splitskoga HNK i glazbenoga programa Splitskoga ljeta. Nositelj je više inozemnih priznanja te nacionalnih nagrada, među kojima se ističe „Nagrada Vladimir Nazor“ za životno djelo, za svekoliki doprinos hrvatskomu glazbenom izvodilaštvu (2009.). U povodu imenovanja maestra Nikše Bareze, ministar je naglasio kako očekuje da će svojim radom doprinijeti visokoj umjetničkoj kvaliteti programa Splitskog ljeta, kao i daljnjoj međunarodnoj afirmaciji i ugledu Festivala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije