Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOČKA NA KULTURi

Meštrovići opet protiv Meštrovića

22.04.2008.
u 16:58

Danas je Hrvatska pošta u optjecaj pustila poštanske marke o temi “Znameniti Hrvati”, ali među njima nema i marke kojom se htjelo obilježiti 125 godina od rođenja Ivana Meštrovića.

Prigodne marke dobili su Marin Držić i Petar Zoranić u povodu 500. obljetnice rođenja te Silvije Strahimir Kranjčević u povodu stote obljetnice smrti. Marke su tiskane u nakladi od 100.000 primjeraka (u tiskari “Zrinski” u Čakovcu, u gradu u kojem se Meštrović razveo i drugi put oženio), no među njima se nije našla marka u Meštrovićevu čast.

Izdavanje te marke u posljednji trenutak spriječio je kiparev unuk i bliski prijatelj Slavena Letice Stjepan Gabrijel Meštrović. Lani je taj profesor sociologije i kliničke psihologije u SAD krstario Hrvatskom predstavljajući knjigu o svom djedu “Srce od kamena”.

Stjepan G. Meštrović sin je Meštrovićeva prvog sina Tvrtka koji je počinio samoubojstvo 1961. godine. Tvrtko i Ivan imali su složene odnose o čemu se podosta može saznati iz knjige “Srce od kamena”. 

No, Meštrovićev američki unuk u Hrvatsku lani nije došao samo zbog publicistike nego i zbog nasljedstva. Tako je stalno promicao potrebu da hrvatska država do kraja poštuje ugovor s Meštrovićem i kiparevim nasljednicima konačno da ono što ih pripada.

I tu nekog načelnog spora nema. Taj je proces nezaustavljivo krenuo, no nije jasno zbog čega američki profesor nije dopustio objavu jedne obične marke, a stalno se žali kako je Hrvatska premalo učinila na Meštrovićevoj promociji? Zar unuk doista može biti vlasnik i lika Ivana Meštrovića te zabranjivati i obično prikazivanje skulpture “Povijest Hrvata” čiji original ionako ne posjeduje?

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije