Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U čast slavnome izumitelju

Memorijalni centar Faustu Vrančiću vratit će život otoku Prviću

Faust Vrančić
Hrvoje Jelavić/Pixsell
02.11.2009.
u 16:01

Na ulazu u centar bit će Faustov najslavniji izum, padobran te mlin za mljevenje maslina, naravno, u prirodnoj veličini.

Stanovnici Prvić Luke na otoku Prviću, gdje je po vlastitoj želji 1617. godine pokopan Faust Vrančić, uređuju memorijalni centar tom poznatom šibenskom, hrvatskom i svjetskom znanstveniku, izumitelju i književniku.

- Zgrada je više-manje sagrađena, sada trebamo urediti botanički vrt s maketama izuma Fausta Vrančića. Na glavnom trgu dominirat će velika brončana skulptura izumitelja koja je sada u crkvi sv. Marije.

Na ulazu u centar bit će Faustov najslavniji izum, padobran te mlin za mljevenje maslina, naravno, u prirodnoj veličini. Ing. Jure Radić sagradit će i pokloniti pet metara dug čelični lančani most s dvije kule - otkriva Ivan Nimac, koji se uz dr. Vladimira Lučeva kroz Udrugu građana Narodno zdravlje brine o gradnji budućega memorijalnog centra.

Osim botaničkog vrta centar će imati i muzej s pedesetak maketa izuma iz Vrančićeve knjige “Novi strojevi”, koja je inače pokopana s njim u središtu mjesta. Makete bi pratio i film o životu tog slavnog izumitelja. Projekt su odmah prepoznali Ministarstvo mora, koje je izdvojilo 130.000 kuna, Ministarstvo kulture, koje je dalo 60.000 kuna te Grad Vodice, koji je osigurao 1,3 milijuna kuna.

- Faust Vrančić trebao bi vratiti život ovom otoku! Projekt je shvaćen ozbiljno i iz Spomen-parka izrastao je u Memorijalni centar. Dakako, i troškovi su porasli s dva na sedam milijuna kuna, ali očekujemo novac iz europskoga pretpristupnog fonda - dodaje Nimac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije