Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Retrospektiva

Medović, odmetnuti svećenik po kojem nas poznaje svijet

'MEDOVIC1_nnn_kul_281111'
''
28.11.2011.
u 15:21

Nakon što je napustio franjevački red, u Zagrebu se družio sa suvremenikom Bukovcem

U galeriji Klovićevi dvori 1. prosinca otvara se velika retrospektivna izložba Mate Celestina Medovića, velikog hrvatskog plenerista koji je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće slikao u Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji. Klovićevi dvori predstavit će dvjestotinjak djela ovog važnog slikara, koja su prikupljena iz fundusa zagrebačke Moderne galerije, splitske Galerije umjetnina te Umjetničke galerije u Dubrovniku, ali i iz brojnih privatnih zbirki, uključujući one u Njemačkoj, Mađarskoj i BiH, što znači da nas očekuju i neka do sada u Zagrebu neviđena djela. Osim toga, prvi će put predstaviti sakralni dio Medovićeva opusa, koji ponajbolje znamo po pejzažima i povijesnim motivima.

Odgajali ga nazareni

Autor izložbe je Igor Zidić, jedan od naših ponajboljih poznavatelja hrvatske umjetnosti 19. i 20. stoljeća, razdoblja u kojem se Medović ističe kao jedan od naših najvećih slikara. Podsjetimo, Mate Medović rođen je 1857. na Pelješcu, u seljačkoj obitelji koja ga je gurala prema obližnjem franjevačkom samostanu, u nadi da će postati svećenik. I zaista, u dobi od samo 11 godina otočki su ga franjevci poslali u samostan u Dubrovniku, gdje je poslije zaređen pod imenom Celestin. Slikarski talent šutljiva mladog svećenika s Pelješca uočio je jedan talijanski redovnik, koji mu je isposlovao selidbu u umjetničku zajednicu nazarena u Rimu, gdje je Medović dobio svoje prvo obrazovanje slikara. Mentor mu je bio Lodovico Seitz, inače autor freski u đakovačkoj katedrali!

Uzlet u Münchenu

Konzervativni likovni stil nazarena Medoviću ipak nije do kraja legao pa je slikarski uzlet doživio tek poslije kad je, igrom slučaja, završio na likovnoj akademiji u Münchenu. Vrativši se u Hrvatsku, shvatio je da kao redovnik neće napredovati u likovnom smislu pa je napustio službu i preselio se u Zagreb, gdje se družio sa suvremenikom Bukovcem. Mnogi su govorili da je Medović u pejzažu ono što je Bukovac u portretima. Nakon dugog djelovanja u Zagrebu, u starosti se Medović povukao na rodni Pelješac i potpuno posvetio svojim nadahnutim morskim pejzažima, po kojima ga i danas prepoznaju u likovnom svijetu.

Komentara 2

HR
hrjona
21:25 28.11.2011.

hvala g. zidiću, a vl bi zamolio da izbjegavaju ovakve zute naslove

MA
mare0801
06:02 30.11.2011.

slažem se ,ovo je zaista jadno kakav ste naslov stavili,kao da to određuje Medovića kao umjetnika.Ovu sliku vrisa u cvatu sam vidjela negdje u novinama kao dijete i nosim je u srcu sve ove godine.Pobuđuje sjećanja na djetinjstvo i drage krajolike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije