Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strip-nagrada

"Maurović" za Dovnikovića, nagradili i Ivicu Bednjanca

Borivoj Dovniković - Bordo
Pixsell
28.03.2011.
u 14:18

Udruga Art 9 objavila ovogodišnje laurete nagrade za promicanje hrvatskog stripa

Nagrada za životno djelo "Andrija Maurović", koju za doprinos hrvatskom stripu dodjeljuje udruga Art 9, ove je godine otišla u ruke Borivoju Dovnikoviću, dok je posebno priznanje posmrtno dodijeljeno Ivici Bednjancu.

Borivoj Dovniković Bordo (r. 1930. u Osijeku) ovogodišnji je dobitnik nagrade “Andrija Maurović“  za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“. Tu odluku donio je stručni  žiri u sastavu Mladen Bjažić (urednik i scenarist), Željko Lordanić (autor), Veljko Krulčić (povjesničar i nakladnik), Željko Mišak (kolekcionar) i Raul Švarc (vlasnik specijalizirane knjižare „Stripovi na kvadrat“).
U obrazloženju nagrade za Borivoja Dovnikovića, među ostalim stoji: „Iako je u javnosti prije svega poznat kao autor animiranih filmova svjetskog ugleda, zatim kao karikaturist i ilustrator, Bordin strip-opus zasigurno predstavlja jedan od vrhunaca hrvatskog stripa u razdoblju od Drugoga svjetskoga rata do danas. 
Dovniković je svoje prve stripove objavio još kao petnaestogodišnjak u osječkim listovima „Magnet“ i „Glas Slavonije“, a i danas kada je ušao u deveto desetljeće života još uvijek iz mjeseca u mjesec crta dječji  geg-strip „Čipko i djed Filip“ za riječku „Bijelu pčelu“, po čemu je (vjerojatno) i najdugovječnii živući crtač stripa u svijetu!
Tijekom svoje profesionalne karijere s podjednakom vještinom crtao je stripove raznih žanrova, kako one u realističkoj figuraciji („Izgubljeni svijet“, „Emil i detektivi“, „Afrička ogrlica“,  „Dječaci s Ionskih brodova“, „Slom ofanzive Braun“...), tako i u karikaturalnom stilu („Velika utakmica“, „Tri dabra“, „Ladonja na Divljem Zapadu“...), ostajući pritom vjeran svom prepoznatljivom i privlačnom rukopisu koji je takoreć ostao svo vrijeme karijere „isti“. Za istaknuti je da je upravo Borivoj Dovniković bio naš prvi autor koji se prihvatio crtanja serija stripova sa suvremenom tematikom (?!), koje su bile ambijentirane u domaće ambijente i imale su junake „iz susjedstva“ (nogometni stripovi, o doživljajima vozača kamiona na auto-stradi), te „Mendu Mendovića“ – seriju prema popularnoj tv-emisiji, koja je dovela „Plavac“ na rekordnu nakladu od 143 tisuća primjeraka.
Od scenarista surađivao je s Marcelom Čuklijem, Norbertom Neugebauerom, Predragom Jirsakom, Ljubišom Vukadinovićem, Rudijem Aljinovićem, Mladenom Bjažićićem...
Ukratko, Bordo je 50-ih i 60-ih godina aktivno sudjelovao u stvaranju izvornog domaćeg stripa visoke estetske i komunikacijske vrijednosti, koje su dovele do pozicioniranja Zagreba kao jednog od evropskih strip-središta toga razdoblja. 
Nažalost,  zbog obaveza koje je imao kao „svjetsko ime“ zagrebačke animacije, Dovniković će se od sredine 60-ih pa u narednih četvrt stoljeća stripu vraćati povremeno. Ali svaki novi strip – bez obzira što je kontinuitet prekinut - za njega će predstavljati  puni stvaralački izazov, kojemu će se posvetiti nadahnuto i maksimalno profesionalno. Rezultat su vrhunski i duhoviti stripovi, za koje je sam pisao scenarij. 
Ilustracije radi, spomenimo „Školu hodanja“ gdje je na jedan posve nov, originalan i osebujan način u medij stripa prenio svoj slavni crtić. Ili strip „Susreti treće vrste“ (pune dvije godine je izlazio u dvotjedniku „Oko“), jednim od vrhunaca našeg komično-angažiranog stripa uopće, rađenog s premisom „tko hoće – shvatit će, tko neće – neka se zabavlja“! 
Početkom 90-ih, tijekom boravka u Beču, u tamošnjim novinama će objavljivati dva satirična serijala, jedan dječji („Dingi & Piki“), a drugi „za odrasle“ („Frau Blau und Ihr Tier“) koji su postigli veliki uspjeh među austrijskom publikom, pa ih je nastavio crtati i nakon povratka u Zagreb. Od 1994. redovito surađuje s riječkim dječjim listom „Bijela pčela“ u kojem  objavljuje strip „Čipko i djed Filip“, koji je postao njegov zaštitni znak. S obzirom da suradnja s „Bijelom pčelom“ i danas, nakon sedamnaest godina, još uvijek traje, jasno da Borivoj Dovniković-Bordo niti s ulaskom u deveto desetljeće života nije rekao svoju zadnju riječ kao stripaš.
          Stručni žiri Udruge „Art 9“ odlučio je, osim nagrade Dovnikoviću, u spomen na nedavno preminulog Ivicu Bednjanca (1934. – 2011.) dodijeliti i specijalno priznanje „Andrija Maurović“. Posmrtno priznanje Bednjancu je dodijeljeno s obrazloženjem da se radi „o velikom i nezaobilaznom imenu hrvatskog stripa, scenaristi i crtaču, čije se stvaralaštvo proteglo na više od pola stoljeća“. 

Borivoj Dovniković Bordo (r. 1930. u Osijeku) ovogodišnji je dobitnik nagrade “Andrija Maurović“ za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa Art 9. Tu odluku donio je stručni  žiri u sastavu Mladen Bjažić (urednik i scenarist), Željko Lordanić (autor), Veljko Krulčić (povjesničar i nakladnik), Željko Mišak (kolekcionar) i Raul Švarc (vlasnik specijalizirane knjižare „Stripovi na kvadrat“).

Stručni žiri Udruge Art 9 odlučio je, osim nagrade Dovnikoviću, u spomen na nedavno preminulog Ivicu Bednjanca (1934. – 2011.) dodijeliti i specijalno priznanje „Andrija Maurović“. Posmrtno priznanje Bednjancu je dodijeljeno s obrazloženjem da se radi „o velikom i nezaobilaznom imenu hrvatskog stripa, scenaristi i crtaču, čije se stvaralaštvo proteglo na više od pola stoljeća“. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije