Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Forum

Matko Trebotić u Zagrebu izlaže skulpture Mistični prostori

Matko Trebotić, skulpture, Galerija Forum
arhiva VL
14.09.2011.
u 22:54

Rađene su od nađenog materijala, ali i sa smetišta se može doći do visoke artističke forme. U njima se sažimlju mnoge teme, od poganstva do naših dana - kaže umjetnik za svoje skulpture

– Skulpture su izraz mog čistog artističkog disanja. Rođene su kao staništa, svetišta... kako i sam naziv izložbe kaže. Znam da stanište definira kuću za životinje, no i Isus Krist je rođen u staništu, u štali... Rađene su od nađenog materijala, ali i sa smetišta se može doći do visoke artističke forme. U njima se sažimlju mnoge teme, od poganstva do naših dana. Njihova aktualnost crpi korijene na arheološkim sondama hrvatskoga Mediterana – govori nam slavni hrvatski umjetnik Matko Trebotić, čija se izložba skulptura “Mistični prostori – Staništa, spomeni, svetišta...”  otvara u četvrtak, 15. rujna u zagrebačkoj Galeriji Forum, u postavu Olega Hržića. Prva je to Trebotićeva izložba sastavljena samo od skulptura nalik na malu destruiranu, dekomponiranu, dekonstruiranu arhitekturu. Trebotić je izvorno arhitekt, pa se i njegovo slavno slikarstvo u podznaku veže za hibridiziranu ahitektonsku grafiju.

Spomen u prostoru

No skulpture su ipak svojevrsno iznenađenje. Što se događalo u autorovoj duši kad se priklonila skulpturi? – pitamo.

– Činjenica je da me prostor oduvijek zanimao, od teatarske scenografije do prostornih instalacija. I bilo je jasno da ću kad-tad doći do skulpture. Sve su one rađene od stvari skupljenih s otpada, od starih kartona, žica, drvenih kolaca, dakle od recikliranih stvari koje sam lijepio i zalijevao gipsom. Želio sam ih sačuvati u trajnom materijalu pa su tako one izlivene u bronci u poznatoj ljevaonici Ujević – govori Trebotić. Jasno da je ove male forme lako zamisliti kao objekte velikih dimenzija koji će stajati “kao znak u prostoru”, o čemu je razgovarao s gradonačelnikom Zaboka Ivanom Hanžekom. U Zaboku će i Dani Ksavera Šandora Gjalskog biti otvoreni velikom Trebotićevom izložbom slika!

Dijalog s Meštrovićem

Zamišljati svoju skulpturu na trgu u Zaboku, a ne na primjer u Parizu, shvaćamo kao pozitivnu odsutnost egocentrizma u Trebotića. Jasno da to pozdravljamo!

Izložba u Galeriji Forum dolazi iz zavjetne crkvice sv. Križa, iz Meštrovićevih Crikvina, gdje je dosad bila izložena. A skulpturom križa položenom na ugljevlje, i u dijalogu je s Meštrovićem!

Komentara 4

PE
pejok
11:23 17.09.2011.

Svaki kriticar pa zlonamjeran je samo kriticar, Gospon zlocinac se nerazumi u umjetnost to je ocito. Vama dragi Umjetnice zelim od srca jos mnogo dobrih djela!!!Ne obazirite se na neotesane. I ja sam umjetnik i ne interesuju me u opce ljudi i njihove zelje.

OB
-obrisani-
03:34 15.09.2011.

On je u dijalogu s Mestrovicem? Daj manite se coravog posla! Zali boze bronze koja je utrosena na tu nakaradnu nadri \'umjetnost\'.

JA
jako77
09:32 15.09.2011.

... a čuj, vjerojatno da je izrađivao petokrake i srp i čekić, umjesto križeva, onda bi \'kumrovečki\' zločinac bio zadovoljan. ovako, žali Bože \'bronze\' (ili bronce - što bi trebalo biti po rvaškem). kako smo kratki, pa ne damo ni onome tko se zna umjetnički izraziti, da to i učini! u što smo se to pretvorili? u trgovačke centre, u \"konzum\"!? bravo, matko. čestitam na uspjehu i Bog Vam podario još mnogo uspješnih izložbi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije