Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUSRET

Matica srpska “čuva svoje i tuđe naslijeđe” tiskanjem Dubrovčana

PXL_120323_687
PIXSELL
23.03.2012.
u 19:33

Otvoren su problem još uvijek otuđene umjetnine iz privatnih zbirki, kao i dio jasenovačke građe o kojoj odlučuje Milorad Dodik

Srbija je do danas Hrvatskoj vratila 25.600 otetih kulturnih dobara, a do kraja 2013. mora vratiti još njih 1065. Time je pitanje povrata hrvatskog blaga zatvoreno, misli predsjednik Ivo Josipović, koji je na Pantovčaku pompozno primio hrvatsku ministricu kulture Andreu Zlatar Violić i njena srpskog kolegu Predraga Markovića. Ministri su se potpisom na završni protokol obvezali da će se restaurirana i konzervirana kulturna dobra do 2013. naći na sigurnim mjestima.

 – Hrvatska će ove dvije godine uložiti od šest do osam milijuna kuna kako bi smjestila umjetnine. Tu posebno mislim na manastire Krka i Krupa. Postoji i ideja o osnivanju muzeja Srpske pravoslavne crkve u Ernestinovu i Dalju – rekla je ministrica.

 Proces povrata otetog blaga počeo je 1996., zamah je dobio 2000. s ministrom Vujićem, a vrhunac doživio od 2006. do danas, zahvaljujući ministrima Biškupiću i Bradiću. Posebnu hvalu zaslužuje i dugogodišnja hrvatska doministrica Branka Šulc. No, ukradene (pojedinačne) umjetnine još su otvoren problem. Tu je i problem dijela jasenovačke građe o kojoj odlučuje Milorad Dodik. Ministrica Zlatar očekuje i bescarinski promet knjiga između dvije zemlje, ali i rješenje problema građe Jugoslavenske kinoteke, koja je danas mahom u vlasništvu Filmskih novosti. Ministar Marković nije htio komentirati rehabilitaciju Draže Mihailovića jer ne komentira procese koji su u tijeku. A na pitanje što knjige dubrovačkih autora rade u ediciji srpske književnosti Matice srpske, rekao je da “imamo sreću da zajedno čuvamo vlastito i tuđe naslijeđe”.

Komentara 16

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
21:48 23.03.2012.

Nebeski!!!!

OB
-obrisani-
22:39 23.03.2012.

e jedino sto nisam znao je da je grb dubrovnika bio krst sa 4 slova s,pogledajte i sami na wiki

SI
sinaj
20:12 23.03.2012.

Srbija je do danas Hrvatskoj vratila 25.600 otetih kulturnih dobara, a do kraja 2013. mora vratiti još njih 1065. ________________________________ Pa pokrali su čak i žice s dalekovoda u Zapadnoj Slavoniji, krali su dakle sve, od Gundulića do strujnih žica. Pa kakav je to narod, pobogu?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije