Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinopremijera

Martovske ide – prljave zakulisne igre u demokratskoj kampanji

'mart4_nnn_kul_300112'
Foto: ''
1/3
30.01.2012.
u 18:27

U Hrvatskoj igra prvi američki "predsjednički" film od ustoličenja Baracka Obame, a film potpisuje George Clooney, koji je ipak snažniji ispred nego iza kamere

U hrvatska kina stigao je film "Martovske ide", politički triler u režiji glumca Georgea Clooneyja koji prati prljave zakulisne igre u fiktivnoj američkoj predsjedničkoj kampanji.

Kako je riječ o prvom "predsjedničkom" filmu nakon Obamina dolaska u Bijelu kuću, mnogi su s velikim zanimanjem iščekivali "Martovske ide" nadajući se da će u njemu možda naći i pokoji detalj koji bi se mogao usporediti s aferama iz aktualnih političkih krugova. Toga su očito bili svjesni i producenti, koji su snažno inzistirali na sličnosti ikonografije koja ja pratila Obaminu kampanju i one kojom je okružen imaginarni predsjednički kandidat Mike Morris (glumi ga George Clooney).

Ipak nije o Obami

Osim toga, glavna vodilja političke kampanje guvernera Morrisa obećanje je promjena, slično onom na kakvom je svoj put prema Bijeloj kući gradio i Obama. Ipak, tu sve očite sličnosti prestaju, a u svijest gledatelja naviru asocijacije na Billa Clintona i njegovu aferu s Monicom Lewinski (Morrisovoj karijeri prijeti ljubavni skandal s pripravnicom Molly), uz dodatak karizme Johna F. Kennedyja te egoističnog karaktera pomalo zaboravljenog demokrata Johna Edwardsa, koji je do dolaska Baracka Obame dominirao demokratskom političkom scenom.

U središtu priče mladi je marketinški stručnjak Stephen Meyers (glumi ga odlični Ryan Gosling!), koji u predsjedničku kampanju ulazi iz ideala, a nakon niza spletki u koje ga uvlače iskusniji kolege pretvara se u čovjeka upitnog kredibiliteta, lišena idealizma i dječji čistog morala.

Jaki glumci i dobra priča

Njegova karakterna transformacija jedna je od najzanimljivijih točaka filma, čiju sočnu priču Clooney na žalost nije uspio pretvoriti u dovoljno napet politički triler. Pogotovo se to osjeti u prvom dijelu filma, u kojem gledatelj stječe dojam da se u njemu zapravo ništa ne događa iako je radnja postavljena usred adrenalinske atmosfere izbornog stožera. Čak ni tragični finale, koji bi iskusniji redatelj možda pretvorio u upečatljiv trenutak, ostavlja nas relativno ravnodušnima.

Film ipak izvlači vrlo snažna glumačka postava, u kojoj se pojavljuju iskusni Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, vrlo dobra Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright i niz drugih zvijezda, te zanimljiv scenarij, velikim dijelom temeljen na iskustvima književnika Beaua Willimona, koji ima i stvarnog iskustva u organiziranju demokratskih kampanja.

Komentara 4

TM
trade_mark
08:55 31.01.2012.

iritantki, samodopadni, precijenjeni clooney...

PL
pletenica
13:17 01.02.2012.

film nije los...

OB
-obrisani-
16:05 01.02.2012.

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije