Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Martina Jembrišak i Mia Pečnik dobitnice 33. Nagrade Ivo Vuljević

33. Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži
02.12.2020.
u 12:55

Gala koncert i svečana dodjela Nagrade Ivo Vuljević za 2020., atrij palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, srijeda, 9. prosinca 2020., 20.00 sati

Prestižna 33. Nagrada Ivo Vuljević za 2020. godinu pripala je mladim umjetnicama Martini Jembrišak, harmonikašici i Miji Pečnik, pijanistici, a svečano uručenje Nagrade uz prigodan program održat će se 9. prosinca s početkom u 19 sati u Atriju palače HAZU u Zagrebu kojeg će šira publika moći pratiti putem live streaminga.

Nagradu dodjeljuje više od tri desetljeća Hrvatska glazbena mladež (HGM) s ciljem da se usmjeri pozornost javnosti na talent, trud i postignuća mladih umjetnika. Prema mišljenju ocjenjivačkog suda dvije mlade glazbenice posebno su se istaknule. Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu mo Tonči Bilić, predsjednik, mr. sc. Naima Balić, akademik Frano Parać, te redovni prof. Berislav Šipuš.

U svom obrazloženju dodjele Nagrade Ivo Vuljević Ocjenjivački sud za Martinu Jembrišak istaknuo je, između ostaloga, kako je uspjela prekoračiti čarobnu granicu koja dijeli kvalitetno vladanje harmonikom od izdizanja svirke na tom glazbalu na visoku interpretativnu razinu. Naglasio je kako nije samo posrijedi virtuozitet, izvrsno tehničko umijeće vladanja glazbalom, nego i muzikalitet koji njezinu interpretaciju na harmonici čini izražajnom i umjetnički relevantnom.

„Nagrada Ivo Vuljević kruna je svih mojih dosadašnjih uspjeha, a i snažna motivacija mom daljnjem usavršavanju i umjetničkom radu. Čast mi, kao mladom glazbeniku, po prvi puta u povijesti osvojiti nagradu Ivo Vuljević s harmonikom koju kao instrument nastojim predstaviti u jednom drugačijem i nesvakidašnjem ruhu, boreći se sa svim predrasudama na tom putu.“ – navela je Martina Jembrišak uz zahvali.

Za Miu Pečnik članovi Ocjenjivačkog suda su naveli kako je među hrvatskim pijanističkim mladim naraštajem apsolutna prvakinja gdje se njezine interpretacije pamte ne samo po pouzdanosti, nego i po ljepoti tona, načinu kako osjeća liniju glazbe te kako gradi cjelovitost djela kojeg interpretira. Napomenuli su kako joj je muzikalitet, sposobnost da uskladi izvrsno profesionalno vodstvo s vlastitim doživljajem glazbe te vladanje teorijskim disciplinama, omogućio da ovlada uistinu velikim i zahtjevnim repertoarom, koji se rijetko može zapaziti u tako mladih umjetnika.

„Iznimno sam zahvalna Hrvatskoj glazbenoj mladeži na nagradi Ivo Vuljević koja slavi uspjehe mladih glazbenika i rezultate njihove višegodišnje radišnosti, ustrajnosti i požrtvovnosti. Meni je osobno nagrada dokaz da se silni sati zalaganja, truda, odricanja, vježbanja, uspona i padova, odvažnosti te dugotrajne posvećenosti i strpljivosti cijene, primjećuju kako kod publike tako i kod renomiranih umjetnika i profesora, uvaženih članova Ocjenjivačkog suda.“  – istaknula je Mia Pečnik te dodala kako će joj financijski aspekt nagrade ujedno biti velika podrška za daljnje usavršavanje jer studira u Njemačkoj.

Slijedeći hvalevrijedne projekte Hrvatske glazbene mladeži i jednu od najprestižnijih hrvatskih glazbenih nagrada, ovogodišnju dodjelu svestrano podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ansambl Zagrebačkih solista, Tis Grupa, Glazbena mladež Zagrebačke županije i HEP- Hrvatska elektroprivreda kao glavni sponzor. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnim stranicama ili @jmcroatia Facebook pageu. Pristupite live streamingu i popratite koncert i dodjelu 33. Nagrade Ivo Vuljević.

Gala koncert i svečana dodjela Nagrade Ivo Vuljević za 2020.
Atrij palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Srijeda, 9. prosinca 2020., 20.00 sati
Katarina Krpan, glasovir
Marko Zavišić, klarinet
Smiljan Mrčela, violončelo
Zagrebački solisti

Uvodna riječ potpredsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Frane Paraća

Proglašenje dobitnica za 2020. godinu i uručenje Nagrade Ivo Vuljević

Martina Jembrišak, harmonika i Mia Pečnik, glasovir

Nagradu uručuje maestro Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži

Sara Glojnarić
sugarcoating#2 za glasovir, klarinet i violončelo

Luka Sorkočević
Simfonija br. 3 u D duru
Allegro
Andante
Presto

Zoran Juranić
Iz suite Bersiana: Valcer, Intermezzo i Finale

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije