Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak talentiranog dizajnera zvuka

Martin Semenčić bio je renesansni filmski umjetnik

ZagrebDox
10.01.2023.
u 22:01

Omiljeni dizajner zvuka i montažer iznenada je preminuo u 43. godini. Komemoracija Martinu Semenčiću održat će se u kinu Tuškanac, u četvrtak, 12. siječnja 2023, s početkom u 12 sati, a ispraćaj na Krematoriju Mirogoj u petak, 13. siječnja u 16.10 sati.

Filmsku zajednicu potresla je vijest da je iznenada preminuo Martin Semenčić, jedan od najtalentiranijih dizajnera zvuka i montažera mlađe generacije, čiji su se filmovi prikazivali i osvajali nagrade na Berlinaleu, u Cannesu i Rotterdamu, a radio je i za HBO. Među nebrojenim priznanjima koje je osvojio ističu se i čak četiri Zlatne arene u Puli, koje ga čine jednim od najnagrađivanijih hrvatskih dizajnera zvuka. Prvu Zlatnu arenu osvojio je 2012. za ton u filmu "Pismo ćaći", a Zlatne arene za oblikovanje zvuka osvojio je 2015. za "Rakijaški dnevnik" Damira Čučića, 2016. za "S one strane" Zrinka Ogreste i 2017. za film "Kratki izlet" u režiji Igora Bezinovića.

Rođen 1980. godine u Samoboru, magistrirao je filmsku montažu na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega je diplomirao i produkciju glazbe te snimanje zvuka u Amsterdamu i Londonu, na udruženom programu SAE Instituta i sveučilišta Middlesex.

Po povratku u Zagreb prvi montažerski posao dobio je na filmu "Duga mračna noć" Antuna Vrdoljaka, nakon čega je radio s brojnim hrvatskim filmskim umjetnicima često ne radeći razliku između talentiranih amatera i debitanata, koje je nesebično podržavao, te iskusnih, akademski obrazovanih filmaša, koji su ga izrazito cijenili.

Radio je, primjerice, na "Autofocusu" Borisa Poljaka, "Potrošenima" Boruta Šeparovića, "Turizmu!" Tonćija Gaćine, "Betonskim spavačima" Saše Bana, "Glasnije od oružja" Miroslava Sikavice, "Buffetu Željezara", "Na vodi" Gorana Devića…

– Dobar dizajner zvuka renesansna je osoba: filmaš, muzičar, elektrotehničar, psiholog i menadžer – rekao je u jednom intervjuu, možda i nesvjestan da tom rečenicom najbolje opisuje samoga sebe. Jer radio je Martin i na radiodramama, glazbenim produkcijama najrazličitijih žanrova, a sa Sunčicom Anom Veldić redateljski je potpisao i svoj jedini film, "Hux Flux" iz 2014. godine.

U hrvatskom filmu bio je jedan od pionira modernog dizajna zvuka, profesije koja se u odnosu na klasičnog montažera odlikuje mnogo većom kreativnom slobodom i odgovornošću jer se radi o čovjeku koji sam snima, generira, montira, modulira i miksa tonove kako bi ostvario unikatan autorski zvuk nekog djela, umjesto da se oslanja na sirove snimke ili materijale dostupne otprije. U tom smislu Martin Semenčić bio je jedan od najboljih i najkreativnijih autora koje smo imali sreće imati.

Bio je član Hrvatskog društva slobodnih umjetnika i Hrvatskog društva filmskih radnika, a od 2018. godine predavao je zvučni dizajn na Sveučilištu VERN.

Komemoracija Martinu Semenčiću održat će se u kinu Tuškanac, u četvrtak, 12. siječnja 2023, s početkom u 12 sati, a ispraćaj na Krematoriju Mirogoj u petak, 13. siječnja u 16. 10 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije