Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZALIŠTE Što će u novoj sezoni gledateljima ponuditi glavna nacionalna kuća

Markiz De Sade na sceni HNK

kul_markiz.jpg
import
01.09.2006.
u 10:53

ZAGREB – Od jedanaest opernih, dramskih i baletnih premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u sljedećoj sezoni vjerojatno će najviše pažnje pobuditi predstava slavnog slovenskog redatelja Tomaža Pandura. Slovenac koji je ove godine već režirao u Hrvatskoj, na Brijunima, Zagrebu će ponuditi predstavu “Barok” za koju i piše tekst sa stalnim suradnikom Darkom Lukićem.

“Pingvini” za Bienalle
“Barok” je dio trilogije “Doba vodenjaka”, a zanimljivo da predstava nastaje prema motivima Choderlosa de Laclosa, Heinnera Mullera, ali i markiza De Sadea. Premijera je najavljena za 17. studenoga, a za ulaznice se treba pobrinuti navrijeme.
Novi ravnatelj Drame Dragan Despot pobrinuo se za još tri atraktivne premijere: Lorcin “Dom Bernarde Albe” u režiji Božidara Violića, Shakespeareova “Kralja Leara” u režiji Laszla Bagossyja i Držićeva “Dunda Maroja” u režiji Ozrena Prohića.

Opera kreće s Mozartom, kako je i red. “Don Giovannija” režira Olivier Tambosi, dirigira Johannes Wildner koji je bio zamjena Vjekoslava Šuteja na lanjskom gostovanju Zagrebačke filharmonije u Japanu, a premijera je već 7. listopada. Tu je i Verdijev “Krabuljni ples” s dirigentom Ivom Lipanovićem i režiserom Plamenom Kartaloffom, te Poulencova opera “Razgovori kamelićanki” s dirigentom Michaelom Helmrathom i režiserom Krešimirom Dolenčićem. Za Bienalle se pripremaju “Pingvini” Zorana Juranića, “Tribun” Mauricija Kagela i “Fabularium animale” Silvija Foretića.

Na kraju “Labuđe...”
Prva baletna premijera je “Coppelia na Montmartreu” koreografa i redatelja Yourija Vŕmosa te u Zagrebu već gledani i omiljeni “Pjesme ljubavi i smrti” Milka Šparembleka (na slici lijevo). Na kraju sezone baletni će ansambl izvesti “Labuđe jezero” Čajkovskoga u koreografiji i režiji Dereka Deana.


Turandot za Vukovar

Možda će Opera HNK sljedeće godine izvesti i Puccinijevu “Turandot” i to u gradu Vukovaru. Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu koji uz vrhunske soliste, osobito u naslovnoj ulozi okrutne princeze i tenorskoj ulozi Kalafa koji rješava njezine zagonetke uz mnogoljudni zbor i veliki orkestar. Pregovori o tome vode se između HNK i UNHCR-a, a Puccinijeva zahtjevna opera izvela bi se u povodu Svjetskog dana izbjeglica. Priča je sada još u fazi pregovora, s puno dobre volje na obje strane, rekli su nam u HNK. Grad Vukovar već je prihvatio pokroviteljstvo nad projektom. (D. De.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije