Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
romani janka matka

Marija Horvat – Stepinčeva velika ljubav

Alojzije Stepinac
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
04.10.2014.
u 11:21

Najznačajniji predstavnik pučke književnosti, pisac Janko Matko ponovno, u nakladi Večernjeg lista, oduševljava – novim romanom “Kardinalova ljubav”, koji čitatelji Večernjaka mogu kupiti na kioscima i u poštanskim uredima...

Najznačajniji predstavnik pučke književnosti, pisac Janko Matko ponovno, u nakladi Večernjeg lista, oduševljava – novim romanom “Kardinalova ljubav”, koji čitatelji Večernjaka mogu kupiti na kioscima i u poštanskim uredima.

Autentično je to svjedočanstvo ne samo o velikoj ljubavi kakva se rijetko događa već i o prijateljstvu i najranijem djetinjstvu Janka Matka i Alojzija Stepinca.

Pisac jednostavno i pitko čitatelju otkriva tajne vlastita djetinjstva i druženja sa Stepincem u Brleniću i Brezariću – selima pokraj Krašića, njihovom pohađanju prva četiri razreda škole gdje su se obojica isticala kao odlični i bistri učenici. Ali otkiva i veliku Stepinčevu ljubav – djevojku Mariju Horvat.

– Vjerujem da ćeš ti doživjeti vrijeme kad će se ovaj roman smjeti objaviti... – tim je riječima pisac Janko Matko svoj rukopis ostavio unuku Mariju, a “Kardinalova ljubav” tako se u književnu literaturu upisala kao prvi posmrtno objavljeni roman Janka Matka.

“Ne bu pod krov Jože Stepinca došla vučiteljeva goloritka, dok sam ja živ”, tako je, otkrio nam je Matko, govorio Stepinčev otac. Dvojica prijatelja ni u odrasloj dobi nisu se razdvajala – Matko je trebao biti kum, a za tu je priliku izradio i vjenčano prstenje... No ljubav nije tako jednostavna... Otkrit će čitatelji kako je Stepinac 4. travnja 1924. godine nestao, a za njega puna tri dana nitko nije znao. Tada je stao pred Mariju i obznanio joj: “Odlučio sam razvrgnuti zaruke i odabrati drugu zaručnicu – vjenčat ću se s Crkvom Kristovom.

Roman je prvi puta objavljen 1993. godine i uzvitlao je prašinu kako crkvenih tako i svjetovnih krugova. U to vrijeme Kaptol je radio na prikupljanju opsežnih dokumenata za beatifikaciju kardinala Stepinca pa se gotovo svaka rečenica romana posebno pratila....

A tako se prati i danas u očima svih obožavatelja Janka Matka koji razumiju priču o konačnoj ljubavi koja snagom nadmašuje sve ljubavi koliko god one u ljudskim očima bile velike i divne.

>>Novi naslovi iz uzbudljive kolekcije Janka Matka!

>>Hit romani najznačajnijeg predstavnika hrvatske pučke književnosti Janka Matka!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije