Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mandela odao počast Miriam Makebi

11.11.2008.
u 14:04

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela odao je počast svojoj zemljakinji, legendarnoj pjevačici Miriam Makebi, koja je umrla u blizini Napulja u 76. godini u noći na ponedjeljak, nakon održanog koncerta.

- Bila je majka naše borbe i prva južnoafrička dama glazbe - rekao je Mandela.
- Uistinu zaslužuje da je zovemo Mama Afrika. Njezina glazba u svima nama poticala je snažan osjećaj nade. Čak i nakon povratka u domovinu nastavila je koristiti svoje ime u humane svrhe, pomažući mladim glazbenicima i podupirući mlade žene u njihovoj borbi - rekao je Mandela.

Makeba je postala simbolom borbe protiv apartheida. Tri desetljeća provela je u inozemstvu, nakon što su je 1960. tadašnje južnoafričke vlasti protjerale iz zemlje. Već 1963. o apartheidu je govorila u Ujedinjenim narodima, a 1966. postala je prva Afrikanka koja je osvojila nagradu Grammy. U Južnoafričku Republiku vratila se tek 1990., u čemu joj je pomogao osobno predsjednik Mandela.

Talijanski pisac Roberto Saviano, aktivan u borbi protiv talijanske mafije koja mu zbog toga prijeti smrću, izjavio je kako je Miriam Makeba zapravo umrla u "talijanskom Sowetu", koji u napuljskoj regiji čini afrička dijaspora.
- Ako može biti ikakve utjehe u ovoj tragediji, to je činjenica da Miriam zapravo nije umrla daleko od Afrike... umrla je među svojima, među Afrikancima iz dijaspore koji su ovdje došli u velikom broju - napisao je talijanski pisac na čiji je poziv pjevačica stigla u južni talijanski grad Castelvolturno gdje je trebala održati koncert u ponedjeljak navečer.

- Miriam Makeba umrla je u Africi, ne geografski, no u Africi koju su joj ovdje u Italiji donijeli njezini sunarodnjaci. Umrla je, boreći se protiv nepravde, kao i uvijek, samo svojim glasom - kazao je Saviano, aludirajući na talijansku regiju u kojoj mafija ima duboke korijene i smatra se odgovornom za smrt šestorice afričkih imigranata.
- Duboko sam ožalošćen. Miriam je ovdje došla iskazati solidarnost te pred afričkom zajednicom i talijanskim stanovnicima svjedočiti o otporu klanovima - rekao je Saviano, autor knjige o mafiji koja je postigla velik uspjeh.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije