Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Budimpešta

Mađari uz dan svoje himne imenuju nove "vitezove kulture"

mađarska
25.01.2010.
u 18:02

Na staroj viteškoj ceremoniji u Budimpešti mađarskim "vitezom kulture" imenovano je 86 pisaca, glazbenika, umjetnika, koreografa, pedagoga.

Starom viteškom ceremonijom koja se ogleda u polaganju mača na lijevo rame i izgovaranjem riječi koje označuju da je zaslužni kulturnjak postao mađarski "vitez kulture", u Budimpešti je tim počasnim redom imenovano novih 86 pisaca, glazbenika, umjetnika, koreografa, pedagoga. Mađari se imenuju "vitezovima kulture", a stranci koji zaslužuju naslov postaju "vitezovi univerzalne kulture".

 - Ceremonija imenovanja "viteza kulture" upriličuje se 22. siječnja posljednjih 14 godina, na dan kada kad je prije 187 godina prihvaćen tekst državne himne - kaže Janoš Likó iz Zagreba koji je prije četiri  godine dobio to priznanje. S obzirom na svoju povijesnu povezanost s Mađarskom, na svečanosti u budimpeštanskoj raskošnoj dvorani kina Union bili su i članovi KUD-a "Seljačka sloga" iz Nedelišća koji su pred prepunom dvoranom izveli splet međimurskih pjesama i plesova. Zapjevala je i Elizabeta Toplak, popularna teta Liza, te učenici osnovne škole iz Kotoribe.

 Ove je godine među dobitnicima visokog priznanja "viteza univerzalne kulture" i prof. Snježana Matoš, ravnateljica osnovne škole iz Kotoribe u Međimurskoj županiji, zbog uspješne suradnje s pomurskim Hrvatima i pograničnim školama u Mađarskoj. Među uglednicima zaslužnima za mađarsku kulturu je i 98-godišnji Otto von Habsburg. Posebno nas se dojmio nastup vrsne kantaurorice, etnoglazbenice Kamille Dévai Nagy, upisane u Guinnessovu knjigu rekorda jer pjeva na čak 36 jezika.

Komentara 1

KA
kajinx
19:21 25.01.2010.

To su od nas vidjeli kako se slavi himna i hrvatski velikani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije