Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znanstveni skup

M. Peić: Putopisac i esejist koji se posebno bavio rodnom Požegom

skup o Matku Peiću
arhiva VL
25.02.2011.
u 14:04

Dr. Tomislav Sabljak usporedio je Peića i Krležu te istaknuo da su im zajednički ekspresionistički opisi i stilistički elementi

Iako je od smrti Matka Peića, jednog od naših najpoznatijih putopisaca i povjesničara umjetnosti 20. stoljeća, prošlo 11 godina, o njemu još nije održan ni jedan znanstveni skup.
– To je čovjek čija djela zaslužuju da se o njima na znanstven način raspravlja – kazao je akademik Dubravko Jelčić, ravnatelj požeškog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU, koji je organizirao prvi okrugli stol o Matku Peiću. U Požegi su se tako jučer mogla čuti zanimljiva izlaganja o Peiću, svestranoj umjetničkoj duši.

Dr. Tomislav Sabljak usporedio je Peića i Krležu:

– Zajednički su im snažni ekspresionistički opisi, interes za slikarstvo i stilistički elementi – boja i zvuk u rečenici. Dr. Vesna Vlašić podsjetila je kako je Peić napisao brojne feljtone i eseje o svojim zavičajnicima, od kojih se neki izlazili i u Večernjem listu. Iako je po svojoj vokaciji bio jednako književnik kao i povjesničar umjetnosti, kazala je Katarina Aladrović Slovaček, može se reći da je vrlo vješto oba svoja profesionalna puta ujedinio u svojim putopisima.

O Peićevu mikrosvijetu Požege i okolice govorila je Marija Bajt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije