Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA NOVACA OD FILMA

Lucasova Sila je u sitnim slovima

13.04.2009.
u 13:01

Kad je Lucasu za lik dojmljivog negativca u prvim "Ratovima zvijezda" trebao entko zbilja ogroman, za tijelo je uzeo dvometraša, bildera Davida Prowsea, koji je u filmski svijet ušao tako što je bio kondicioni trener Christopheru Reeveu i pomogao mu nabiti mišiće za ulogu Supermana.

Danas se Prowse rado sjeća svojih dana kao "tijelo Dartha Vadera" (glas je bio James Earl Jones, a lice Sebastian Shaw), ali povremeno dobije jedan "suvenir" koji nije nimalo ugodan.

Naime, povremeno ga Lucasfilm pismeno obavještava da su mu uplatili tantijeme za "Ratove zvijezda" ("Nova nada") i "Imperij uzvraća udarac", ali da novaca od "Povratka jedija" nema, jer se taj film još nije u potpunosti isplatio.

Velika je razlika u tome imate li udio u bruto prihodima ili u neto prihodima. Ogromna razlika u samo jednoj riječi. Ponekad, kod neto profita, zbog svih troškova ispada da biste vi još trebali njima platiti - kaže Prowse kojem ipak nije pretjerano krivo. – Ne bih da ispadne da sad ja cvilim zbog toga, ali ako negdje ima nekakav ćup sa zlatom iz kojeg bih je trebao dobiti udio, volio bih to vidjeti.

Po legendarno kreativnom hollywoodskom knjigovodstvu, malo se koji film ikad isplati, te oni koji se razumiju u sitna slova u ugovorima uvijek inzistirao da budu plaćeni od bruto dobiti, a ne neto. Naime, u rashode filma upada sve čega se knjigovođe mogu sjetiti, od troškova za redateljevu tajnicu i ured do tiskanja plakata, a prihode je lako negdje prikriti i prebaciti u drugi dio tvrtke, koji s produkcijom konkretnog filma "nema veze". U "Povratku jedija" recimo, od prihoda se još otpisuju troškovi premontiranja kopije za "special edition", za koje se ne zna ni koliko su iznosili, ali se zna da su za "Imperij…" bili oko 7 milijuna dolara.

- U zadnjih trideset godina možete na prste jedne ruke nabrojati koliko su puta "Imperij…" i "Povratak…" išli u kino-prikazivanje, pa od toga nikad nije bilo velikih novaca – kaže Prowse. – Povremeno dobivam pisma od Lucasfilma u kojima piše da žalimo što vas moramo obavijestiti da "Povratak jedija" nikad nije postigao profit, pa vam nemamo što poslati. A govorimo o jednom od najgledanijih filmova svih vremena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije