Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki uspjeh mladog glazbenika

Lovri Marušiću srebrna medalja na prestižnom pijanističkom natjecanju

12.08.2021.
u 10:59

Nagrađivani mladi hrvatski pijanist osvojio je drugu nagradu na natjecanju 2021. Cleveland International Piano Competition u SAD-u.

Nagrađivani mladi hrvatski pijanist Lovre Marušić osvojio je drugu nagradu i srebrnu medalju na klavirskom natjecanju 2021. Cleveland International Piano Competition u SAD-u.

Radi se o jednom od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975., a prethodni laureati svjetska su pijanistička imena poput Sergeja Babajana, Nicholasa Angelicha, Jean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak.

Ove je godine, od prijavljene tri stotine pijanista, samo osmero ušlo u polufinalni krug, koji je održan uživo u Clevelandu.

U finale su potom ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući našeg Lovru Marušića. On je nastupio s eminentnim gudačkim kvartetom Escher izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditorium u sklopu The Cleveland Museum of Art te nastup s The Cleveland Orchestra, najboljim američkim orkestrom u legendarnom Severance Hallu, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar.

Finale se moglo pratiti uživo na web-stranici natjecanja, pa su ga pratili milijuni gledatelja diljem svijeta. Finalisti su se natjecali za četiri glavne nagrade i čak jedanaest specijalnih nagrada. Lovrina druga nagrada sastoji se od 25.000 američkih dolara i brojnih nastupa i angažmana.

Uz natjecanje u Clevelandu, Lovre Marušić plasirao se u završnice 63. Ferrucio Busoni International Piano Competition u Bolzanu (Italija) te The Leeds International Piano Competition u Leedsu (Ujedinjeno Kraljevstvo), koje se održavaju u kolovozu i rujnu ove godine.

Rođen u Omišu 1992. godine, nagrađivani pijanist Lovre Marušić završio je Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u Moskvi, a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je trenutačno zaposlen u zvanju asistenta na Klavirskom odjelu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije