Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Ljevoruka uskoro u Teatru &TD

Ljevoruka,&TD, premijera
Damir Žižić/ arhiva &TD
25.02.2013.
u 11:05

Ljevorukost, koja se još donedavna smatrala devijacijom koju je potrebno liječiti već u najranijoj dobi, u romanu Petera Handkea poprima dimenziju opiranja očekivanjima društva

Mladi redatelj Vedran Hleb, inspiriran Handkeovom „Ljevorukom ženom“,  u ljudskoj usamljenosti, napuštenosti i otuđenosti pokušat će pronaći prostor izgubljene nevinosti i djetinje razigranosti te, suočavajući ove suprotne vrijednosti, pokušati stvoriti treću vrijednost, treći prostor života. Premijera predstave zakazana je za 7. ožujak u 20 sati u velikoj dvorani Teatra &TD. U predstavi glume: Hrvojka Begović, Mia Biondić, Dean Krivačić, Sven Jakir.

Ljevorukost, koja se još donedavna smatrala devijacijom koju je potrebno liječiti već u najranijoj dobi, u romanu Petera Handkea poprima dimenziju opiranja očekivanjima društva. Premisa o nemogućnosti izraza, uvijek odgođenog dopiranja do drugoga i neostvarivosti komunikacije prilikom prenošenja u kazališni okvir prelazi s tematskog plana romana u organizacijsko načelo predstave. Proces se usmjeravao na proizvodnju materijala prema motivima Handkeove novele na način da se prostori unutarnje usamljenosti i eskapizma isprepliću s prostorima djetinje, ali i glumačke igre sve do razvoja tog prostora u prostor urbane bajke. Kazalište kao prostor društvene nule, bivajući izvan društva baš onda onda kada je društveno najangažiranije, a najlažnije upravo onda kad želi biti najiskrenije, posjeduje tu mogućnost dijaloga koja rezultira uspostavom kazališnog trećeg prostora. Prema tome, likovi ove predstave uvijek su na rubu toga da su uopće dramski likovi, a njihovi svjetovi narušavaju se tek što su uspostavljeni. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije