Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Avatar' ruši rekorde

Ljepota Pandore kod dijela publike izazvala je neobjašnjivu depresiju

Blitz-Cinestar
21.12.2022.
u 12:24

U prvom vikendu zarada "Avatara" je 435 milijuna dolara, a kod nas 2,5 milijuna kuna

Trajanje dulje od tri sata nije obeshrabrilo fanove "Avatara" da pohrle u kina pogledati drugi nastavak velikog spektakla Jamesa Camerona. Radnja prvog filma iz 2009. godine odvijala se 2154. na Pandori, veličanstvenom planetu koji nastanjuju modroputi Na'vi. A radnja novog filma odvija se desetljeće poslije, kada se kolonizatori vraćaju na planet i remete obiteljsku idilu koju su izgradili nekadašnji vojnik Jake Sully i domorotkinja Neytiri.

Film je to koji je koštao nevjerojatnih 460 milijuna dolara i za koji je razvijana posebna, do sada neviđena tehnologija animacije podvodnih scena, a premijera mu je zbog toga kasnila čak osam godina. Na koncu se sve isplatilo jer samo u prvom vikendu na globalnoj je razini imao prihod od gotovo 435 milijuna dolara!

Unatoč nogometnom ludilu, u Hrvatskoj je "Avatar" u prvom vikendu privukao 41.908 gledatelja i zaradio oko dva i pol milijuna kuna. Distributer Blitz kaže kako se radi o najboljem otvaranju nekog filma u hrvatskim kinima još od pretpandemijskog razdoblja, što ulijeva nadu u potpun oporavak naše, zatvaranjem itekako načete kinoindustrije.

Riječ je o filmu prepunom glumačkih zvijezda, no raskošna animacija i veliko bogatstvo izmaštanog svijeta ostaju njegov najveći adut. Možda baš zbog te raskoši, uz fenomen "Avatara" veže se i neobična priča: nakon prvog dijela mnogi su se ljudi diljem svijeta žalili na snažne napadaje depresije, tvrdeći da im se naš svijet u usporedbi s Pandorom čini nedostojnim življenja!

Zvuči kao bizaran marketinški trik, ali nije: o fenomenu "postavatarske depresije" CNN je izvještavao još 2010. godine, a tema je sad iznova aktualna. O njoj su se u različitim medijima oglasili i brojni stručnjaci za mentalno zdravlje, a uoči premijere novog nastavka na internetu su osnovane i posebne grupe podrške onima kojima bi novi "Avatar" mogao izazvati sličan kontraefekt. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije