Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotografija

Lijepa naša tjeskobna

Boris Cvjetanović iz serije fotografija Bad Blue Boys
arhiva Umjetnički paviljon
15.10.2013.
u 22:44

Birao sam fotografije s bazičnim svojstvom posredovanja stvarnosti, a da opet tu bude cijeli spektar pristupa. U tome su osobito važni fotoreporteri, ili fotografi poput Borisa Cvjetanovića ili Marka Ercegovića, kaže kustos Maračić

Kad koristimo zamjensko ime “Lijepa naša” za domovinu, a pokazujemo tamnu stranu njezine stvarnosti, onda je nesumnjivo riječ o ironiji i tjeskobi kakvu i pokazuje izložba 17 fotografa upravo otvorena u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu.

“Lijepa naša domovino!” kliče njezin naslov, ali joj sadržaj nije ni blizu “rodoljubno-turističke adoracije” kako to ističe kustos izložbe, akademski slikar Antun Maračić.

- Radovi svjedoče o jadu i bijedi Lijepe naše, o propadanju tvornica, dućana, o pobunama radnika i građana, o propalim investicijama... – naznačava Maračić spektar motiva naše sadašnjosti obuhvaćen izložbom čiji je organizator Hrvatski fotosavez.

- Birao sam zato fotografije s bazičnim svojstvom posredovanja stvarnosti, fotografije bez mogućih ekspada, a da opet tu bude cijeli spektar pristupa. U tome su osobito važni fotoreporteri, ili fotografi poput Borisa Cvjetanovića ili Marka Ercegovića koji je snimao pobunu oko dubrovačkog Srđa. Tu su i autori koji fotografiju koriste u svojom umjetničkom radu poput Labrovića, ili pak znanstvenici poput Bojana Mucka, kulturnoga antropologa koji na Akademiji studira nove medije – tumači kustos Maračić.

Izložba u Umjetničkom paviljonu ostaje otvorena do 10. studenog.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije