Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA “Koko u Parizu” Ivana Kušana u predstavi ZeKaeMa

Kušanov Mona Lisin kod i u kazalištu

Koko (prvi slijeva) i ekipa u00E8itaju ekskluzivne novine “Večernja truba”
Foto: Marko Prpić
19.12.2007.
u 16:28

Da je književni lik dječaka Ratka Milića kojeg prijatelji i neprijatelji zovu Koko jedan od najpopularnijih likova hrvatske dječje književnosti, i nije neka novost. Ivan Kušan, klasik hrvatske literature, Koka je u književni svijet uveo još daleke 1965. godine u knjizi “Uzbuna na Zelenom Vrhu”.

Otada do danas romani s Kokom kao svojevrsnim antijunakom u prvom planu izdavačima donose stalnu dobit, a i odavno su ušli u lektiru. Među najpopularnijim naslovima iz tog ciklusa je i roman “Koko u Parizu” u kojem akademski slikar Ivan Kušan desetljećima prije Dana Browna razmatra problematiku Da Vincijeve Mona Lise i znamenitog pariškog Louvrea.

Kokove avanture
Šarmantni “Koko u Parizu” našao se i u stripu, a još je 1988. godine završio i na pločama, pa je lani Croatia records na dvostrukoj kompaktnoj ploči objavila i zvučni zapis o Kokovim bjelosvjetskim avanturama.

Zahvaljujući uvijek kreativnoj redateljici Ivici Boban, Kušanov roman na scenu je postavilo Zagrebačko kazalište mladih i dobilo razigranu predstavu u kojoj mogu uživati i mlađi i stariji. Predstava, doduše, ne bježi od stereotipa o boemštini francuske prijestolnice, možda je i ponešto preduga, a dječjoj publici ponešto i prezahtjevna.

U stilu “Izbacivača”
No, na svoje će doći i adolescenti jer je Ivica Boban atraktivno, u stilu “Izbacivača” osmislila nastup izvrsnih Gorana Bogdana i Petra Leventića kao nespretnih otimača, a dala je i dovoljno prostora Vedranu Živoliću i Mitji Smiljaniću koji glume Ratka Milića i prijatelja mu Zlatka.

Glumačku šansu po tko zna koji put osobito su efektno iskoristili Pjer Meničanin, Damir Šaban i Milivoj Beader.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije