Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predavanje i koncert

Kromatika do ludila na Bachov rođendan u Zagrebu

Christopher Stembridge i “cembalo cromatico
pixsell
20.03.2013.
u 16:51

Za dolazak profesora Stembridgea u Zagreb zaslužna je umjetnička voditeljica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla Laura Vadjon. Skupa s gostujućim solistom, ona je odabrala program koji će biti izveden u nedjelju, 24. ožujka

U podrumskoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda večeras, u četvrtak 21. ožujka, u 19.30 počinje predavanje engleskog glazbenika i znanstvenika Christophera Stembridgea. Podjednako ugledni orguljaš, čembalist i muzikolog predstavit će ne samo teoretski, nego i praktično instrument \"cembalo cromatico\". Glazbalo je izradio američki graditelj Willard Martin vjerno rekonstruirajući instrument izrađen oko 1600. godine u Beču kakav se u 16. stoljeću koristio ponajviše u Italiji. Glazbalo je opisano i u glasovitom djelu Syntagma Musicum Michaela Praetoriusa iz 1618. godine.

Za razliku od klavijatura kakve danas poznajemo koji su razvijeni još u vrijeme Johanna Sebastiana Bacha, \"cembalo cromatico\" jedno je od onih ranijih glazbala koja su pokušavala riješiti problem temperacije, odnosno usklađivanja i standardiziranja intervalskih odnosa među tonovima. Pojednostavljeno rečeno, raritetno kromatsko čembalo, koje je profesor i maestro Stembridge donio sa sobom u Zagreb, ima dvostrukih niz crnih tipaka. Za razliku od klavira na kojima se, primjerice, povišeni ton F i sniženi ton G sviraju istom tipkom, na kromatskom čembalu Fis i Ges nisu isti tonovi i svaki ima svoju tipku.

Današnjim predavanjem i demonstracijom Hrvatski će glazbeni zavod prvi put obilježiti Europski dan rane glazbe za koji je, naravno nimalo slučajno, odabran upravo datum na koji se 1685. godine rodio Johann Sebastian Bach.

Za dolazak profesora Stembridgea u Zagreb zaslužna je umjetnička voditeljica i koncertna majstorica Hrvatskog baroknog ansambla Laura Vadjon. Skupa s gostujućim solistom, ona je odabrala i silno zanimljiv program koji će biti izveden u nedjelju, 24. ožujka, na redovnom koncertu koncertnog ciklusa Hrvatskog baroknog ansambla u HGZ-u.

- Birali smo one skladbe baroknih skladatelja u čijem će bogatom harmonijskog slogu naročito doći do izražaja specifičnosti kromatskog čembala u kombinaciji s malim komornim sastavom našeg ansambla. Bit će to kromatika do ludila! - s oduševljenjem je i večerašnje predavanje i nedjeljni koncert predstavila glauzbenica koju mirne duše možemo nazvati prvom hrvatskom baroknom violinom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije