Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u Kerempuhu

"Kralj Ubu" u režiji Mirana Kurspahića i koprodukciji dva kazališta

Arhiva Kerempuh
20.02.2023.
u 11:30

Pri kraju je kreativni rad na novoj premijernoj predstavi koju ćemo vidjeti u subotu, 25. velječe u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Riječ je o slavnom djelu "Kralj Ubu", ali i važnoj koprodukciji. Naime, predstavu, koju režira Miran Kurspahić, zajedno rade Kerempuh  i Gavella. 

Ideja o koprodukciji krenula je od  inicijative da se “Gavelli”, još od zagrebačkog potresa izmještenoj iz svoje matične zgrade, pruže uvjeti i prostor za umjetnički rad. Za naslov je odabran upravo “Kralj Ubu” koji svojom poetikom i žanrovskom neuhvatljivošću pripada satiričnom, koliko i dramskom repertoaru te kao takav spaja iskustva i pristupe dvaju ansambala zagrebačkih kazališnih kuća, pozivajući ih na dinamičnu suigru.

Iz oba kazališta poručuju kak je režija je povjerena Miranu Kurspahiću, čije su mnoge dosadašnje predstave odisale izuzetnom energijom, eklekticizmom i neobuzdanim humorom, što odlikuje i prekretnički Jarryjev tekst, drsko uronjen u prikaz bešćutnosti i apsurda totalitarnog sklopa.

Iako je radnja scenografski i kostimski smještena na kraj 19. stoljeća, ona se u kulturološkom i sociološkom smislu zbiva u sadašnjosti. Gimnazija se, naime, punim imenom zove Nous pouvons, gimnazija za posebnu i osviještenu djecu, a njeni učenici opravdavaju taj naziv jašući na valu površne moralne superiornosti, woke kulture i kulture otkazivanja. Predstava nas tako opetovano prebacuje između dvije scenske realnosti, satiričnih razrednih previranja i igranja samog komada. Originalni "Kralj Ubu" prolazeći kroz sito cenzure sve više nestaje, no ironično, ibijevština se preljeva na svakog od učenika, izvlačeći iz njega pohlepu, zavist i želju za moći. Kroz ironiju i humor, ova se predstava dotiče brojnih “zabranjenih” tema i zrcali bizarna vremena u kojima živimo kako bismo ih sagledali i nasmijali im se.

U predstavi igraju: Borko Perić, Marko Petrić / Miran Kurspahić, Amar Bukvić, Sven Šestak, Enes Vejzović, Ranko Zidarić, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Josip Brakus, Nela Kocsis, Barbara Nola i Iskra Jirsak. Tekst su adaptirali Miran Kurspahić i Rona Žulj, ujedno i dramaturginja predstave, scenografiju potpisuje Matija Blašković, kostime Danica Dedijer, suradnik za glazbu je Igor Jurinić, suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Nakon premijerne izvedbe, predstava je na rasporedu 26. veljače, 3.ožujka i 26. ožujka na sceni kazališta Kerempuh.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije