Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi film

\'Korak po korak\' redateljice Biljane Čakić-Veselić u kinima

film, Korak po korak, Biljana Čakić-Veselić
arhiva VL
17.05.2012.
u 16:16

Radeći kao prevoditeljica za njemački jezik, Vjera u ratnom Osijeku sakuplja novac kako bi nabavila pancirni prsluk za sina i susreće razne ljude zanimljivih životnih sudbina

Nakon uspješne zagrebačke, a potom i jučerašnje osječke premijere, dugometražni prvijenac "Korak po korak"  redateljice Biljane Čakić-Veselić, od 17. svibnja seli se na kino-platna diljem Hrvatske. "Korak po korak" snažna je priča o hrabrosti jedne žene u ratom pogođenom Osijeku. Film prati Vjeru Kralj (Ksenija Marinković) kojoj u jeku rata muž odlazi u izbjeglištvo, a ona ostaje u obiteljskom domu kako bi bila bliže sinu, dragovoljcu u Domovinskom ratu. Radeći kao prevoditeljica za njemački jezik, sakuplja novac da bi nabavila pancirni prsluk za sina i susreće razne ljude zanimljivih životnih sudbina.

Film je dugometražni igrani debi priznate dokumentaristice Biljane Čakić Veselić, čiji je dokumentarni film "Dečko kojem se žurilo" (Factum, 2001.), koji je ujedno i njezina osobna priča o potrazi za bratom nestalim u ratu, osvojio brojne nagrade na festivalima u Hrvatskoj (nagrada za najbolji dokumentarni film i najbolju režiju na Danima hrvatskog filma 2001.) i u inozemstvu (Toronto Images, nagrada za najbolji film međunarodne konkurencije) te je bio hrvatski kandidat za nagradu Oscar 2002. Od ostalih njezinih filmova izdvajaju se dokumentarac "Prognano djetinjstvo" (1997.) i dokumentarno-igrani film "Zagorka" (2007.) o Mariji Jurić Zagorki.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Ksenija Marinković, Nenad Cvetko, Hrvoje Perc, Sreten Mokrović, Vera Zima, Neven Paleček-Papageno, Darko Milas i mnogi drugi. Film je temeljen na zbirci pripovjedaka Frezije i još ponešto autorice Lydije Scheuermann Hodak, a adaptaciju scenarija uz nju i redateljicu potpisuje i Branko Sömen. Direktor je fotografije Slobodan Trninić, montažer Veljko Segarić, skladatelj Tomo Sombolac, scenograf Mario Ivezić, a kostimografkinja Željka Franulović.

Film je nastao u produkciji Interfilma, a koproducent je Hrvatska televizija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije