Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštaj od dive

Kolege nisu vjerovali da bi Vida Jerman zaista mogla umrijeti

'11.08.2009.,Zagreb - Jos jedna odlicna predstava histriona, pod imenom \'Zagrebacki orkestar\', parodira navalu cajki, tj. narodne glazbe u Zagreb. U predstavi glume Nada Abrus, Nela Kocsis, Marija B
Foto: 'Luka Klun/Vecernji list'
1/3
15.12.2011.
u 14:06

Jednakim se žarom angažirala u velikim stranim produkcijama i malim domaćim filmovima, u kazalištu, TV serijama, esperanto susretima...

Danas u podne u kazalištu Trešnja održat će se komemoracija za našu veliku glumicu Vidu Jerman, koja je nakon kratke i vrlo teške bolesti u subotu, u 73. godini, preminula u Zagrebu.

Vida Jerman jedna je od ključnih figura domaćeg glumišta 20. stoljeća, koja je zahvaljujući znanju nekoliko svjetskih jezika glumila s Meryl Streep, Pierceom Brosnanom, Yulom Brynnerom, Omarom Sharifom, Evom Gabor i drugim međunarodnim zvijezdama, a domaćoj je publici možda najdraža njena uloga gospođice Marijane u kultnom filmu "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika.

Winnetou je bio prvi

U karijeri je ostvarila više od 30 filmskih uloga. Prvi je put pred kameru stala u famoznoj koprodukciji "Winnetou i Old Schatterhand u Dolini smrti", a prvu glavnu ulogu, posesivne Dine, ostvarila je u filmu "Maškarada" Boštjana Hladnika. Igrala je i SS-ovku u "Sofijinom izboru" nagrađenom s čak pet Oscara, a zapažene uloge imala je u "Sokol ga nije volio", "Čarugi" i drugim važnim domaćim ostvarenjima. Zadnju filmsku ulogu ostvarila je u višestruko nagrađivanom "Neka ostane među nama" redatelja Rajka Grlića.

Paralelno s filmskom, imala je i iznimno plodnu kazališnu karijeru. Njen kazališni dom bilo je dječje kazalište Trešnja, no Vida Jerman imala je i mnoge uloge izvan matičnog kazališta, a kao prava rijetkost ističe se i činjenica da je punih 30 godina glumila na esperantu.

Televizijska publika pamtit će ju i po brojnim ulogama u domaćim serijama – samo u posljednjih 10 godina pojavila se u ukupno 17 popularnih serija, od "Naših i vaših" do "Stipe u gostima".

Nije rekla da je bolesna

– Imala je nevjerojatnu životnu energiju i veliku ljubav prema radu. Stalno je radila po nekoliko projekata paralelno, nevažno je li televizija ili kazalište, na hrvatskom ili esperantu – kaže njena kolegica i prijateljica Višnja Babić.

Kaže, u kazalištu su naslutili da nešto nije u redu tek kad je Vida zatražila zamjenu za neke predstave repertoara, što nikad nije činila.

– Shvatili smo da se nešto događa, ali nije nam bilo ni na kraj pameti da je tako ozbiljno. Ona nam ni u jednom trenutku nije dala naslutiti da je terminalno bolesna, i time je šok bio veći. Znamo da svi moraju umrijeti, ali ona je bila toliko nespojiva sa smrću da nam se svaka pomisao o njenu odlasku činila jednostavno nemogućom – rkla kaže Višnja Babić, koja će se Vide Jerman najviše sjećati po šalama koje je prepričavalo cijelo kazalište.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije