Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muzejski pothvat

Klović u potpunoj tajnosti stigao u Zagreb

Klović (1)
Foto:
1/7
03.11.2012.
u 09:30

Izložba djela Julija Klovića kakvu svijet još nije vidio: Dok vi ovo čitate djela koja su stigla na Gornji grad “odmaraju se “ od puta prije samog postava

Ovo je svjetska premijera Klovića i takvu izložbu svijet još nije vidio. U četvrtak 8. studenoga u Zagrebu se otvara grandiozna izložba djela Julija Klovića.

Najvećim izborom reprezentativnih djela našeg velikog renesansnog umjetnika, hrvatskog Michelangela minijature, galerija Klovićevi dvori slavi 30. rođendan.

U Zagreb stižu djela iz najvećih europskih muzeja, galerija, zbirki i knjižnica; među ostalim iz Louvrea, British Museuma, ali i Kraljevske zbirke Elizabete II, a mnoga od njih nikada do sada nisu izlagana. Neka od tih remek-djela već su - u potpunoj tajnosti - stigla u Zagreb.

Vojni planovi i raspored

Rad na toj izložbi, kako kaže njezina autorica Jasminka Poklečki Stošić, viša kustosica u Klovićevim dvorima, bio je sličan planiranju ozbiljne vojne operacije. Naime, uz te umjetnine idu i najstroži mogući sigurnosni uvjeti te propisi po kojima ona uopće mogu biti izložena. Institucije koje su za izložbu posudile Klovićeva djela imaju toliko stroge sigurnosne uvjete da je bilo zabranjeno fotografirati čak i blindirane kamione kojima su Klovićeva djela dovezena na Gornji grad.

Sad ih tamo čuva posebno osiguranje, a dok ovo čitate dio izložaka upravo prolazi tzv. aklimatizaciju. Umjetnine su doputovale u posebno konstruiranim komorama, ali unatoč tome što ih na prvom katu Klovićevih dvora čekaju propisani galerijski uvjeti (temperatura, vlaga u zraku, jačina svjetlosti) umjetnine moraju prva 24 sata provesti u svojim sanducima na “odmoru” nakon puta, prije nego što počne njihov postav u galeriji.

Izložba je veliki muzejski i kulturološki pothvat Klovićevih dvora. Autorica izložbe kaže da već sada tromjesečnoj izložbi može predvidjeti odličan posjet, jer galerija već danima zaprima zahtjeve za organizirane posjete ljudi koji će doći izvan Zagreba.

Za izložbu kojoj je pokrovitelj predsjednik dr. Ivo Josipović i za kojega se očekuje da će i otvoriti Klovića u “njegovim” dvorima, iz inozemstva stižu i 22 crteža i minijature te tri originalna kodeksa. Njih ćemo vidjeti tek na izložbi, a do tada razgledali smo dva Klovićeva djela koja stižu iz Moderne galerije. Oni su 2009. uspjeli otkupiti sliku “Sveti Petar s apostolima pred vratima raja”.

Sv. Petar za 80 tisuća eura

– Galerist Avdo Čimić sliku nam je ponudio zajedno s atribucijom francuske aukcijske kuće Druo da je riječ o Klovićevu gvašu na papiru. Međutim, detaljnom analizom utvrdili smo da je riječ o pergameni. Analize su proveli Hrvatski restauratorski zavod i Institut Ruđer Bošković, a sliku smo morali i restaurirati jer je bila oštećena, no sretni smo da smo Hrvatskoj priskrbili još jednog Klovića – kaže ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić. “Svetog Petra” Moderna galerija platila je 80 tisuća eura, iz državnog proračuna uz odobrenje Ministarstva financija. Tražili su i stilsku analizu slike koju je obavio naš najveći autoritet za minijature u Hrvatskoj dr. Milan Pelc, ujedno i autor postava ove izložbe. Šest mjeseci trajala je restauracija “Svetog Petra” jer je, potvrđuju to i ravnateljica Plančić i dr. Pelc, slika bila prilično oštećena. Na izložbi će biti predstavljena još jedna minijatura koja se trenutačno čuva u Modernoj galeriji, a koja je u privatnom vlasništvu - “Isus na Maslinskoj gori”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije