Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
moderato cantabile

Katarina Livljanić 
i Danijel Detoni praizveli Kempfa

13.06..2015., Zagreb - U Hrvatskom glazbenom zavodu, mezzosopranistica Katarina Livljanic i pijanist Danijel Detoni nastupili su u ciklusu Molto Cantabile. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
15.06.2015.
u 11:16

U opusu Davorina Kempfa ciklus "Svjetlo" novo je remek-djelo

Koncertna direkcija Zagreb i umjetnički voditelj ciklusa Molto cantabile Zlatko Madžar zaslužni su za još jedno spajanje vrhunskih glazbenih umjetnika koje je urodilo dragocjenim plodovima.

Mezzosopranistica Katarina Livljanić nije operna pjevačica i zato se odmah na početku koncerta legitimirala koralom iz 9. stoljeća koji je pjevala dok je, poput hodočasnice koja dolazi iz daleka, u subotu navečer ulazila u sparnu i punu dvoranu zagrebačkoga Hrvatskoga glazbenog zavoda.

Na pozornici su je čekali pijanist Danijel Detoni i Biblijske pjesme Antonina Dvořaka. Publika je srdačno nagradila i ohrabrila ovaj vokalni iskorak jedinstvene umjetnice. Ali pravi smisao, opravdanje, ispunjenje i vrhunac koncertne večeri bili su u drugom dijelu programa kada je novoskovani umjetnički par Livljanić-Detoni s punom pažnjom i predanošću uronio u dva opusa skladatelja Davorina Kempfa.

Danijel Detoni, jedan od danas najboljih hrvatskih pijanista, najprije je dvoranu očarao platnima raskošnih boja klavirskog zvuka i dubokih impresija upisanih u Kempfovu skladbu "Tri pogleda na osorsku katedralu", nakon čega je slijedila praizvedba upravo za ovu prigodu naručenih pet pjesama povezanih u ciklus pod naslovom "Svjetlo".

Najprije skladatelj, a potom izvođači duboko su zagrabili u izvor mističnih prozno-pjesničkih riječi o Bogu i čovjeku iz mladenačke zbirke nobelovca Ive Andrića "Ex ponto".

U opusu Davorina Kempfa ciklus "Svjetlo" novo je remek-djelo, a Danijel Detoni i Katarina Livljanić, u predivnoj simbiozi svojih vrhunskih umjetničkih sposobnosti i ljudskih osobnosti, priuštili su nam gozbu riječi, glazbe i duha koja se ne zaboravlja.

Foto: Alcatel

>> Možda sam luda, ali ovo ću otpjevati

Komentara 2

Avatar KizanRizan
KizanRizan
14:06 15.06.2015.

Nije li malo pretenciozno vec nakon praizvedbe neko djelo proglasiti remek djelom? Mozda bi bilo dobro pricekati par godina i nekoliko izvedbi pa da se vidi kako djelo zivi.

B7
b7
06:49 16.06.2015.

staromodno djelo ...u svakom slučaju , očekivalo se više , dobar je doista bio samo početak , a Detoni je bio sjajan u svakom momentu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije