Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatsko kiparstvo

Kakva se erotika krije u dva zajašena Kožarićeva kozlića?

gašparić
arhiva VL
08.07.2010.
u 18:36

Kustosica izložbe je Jasminka Poklečki-Stošić, a prije Ljubljane već ju je vidjela publika u Beču, Berlinu, Bratislavi, Trstu i Zagrebu.

Kako je kiparica Marija Ujević-Galetović prikazala sebe u bronci i kamenu prije tridesetak godina, kako je vidjela Krležu, kakav je erotizam dočarao Ivan Kožarić postavivši zajašena dva obična drvena “kozlića” koji su uobičajeni rekvizit iz stolarskih radionica, ovih dana može vidjeti i publika u Ljubljani na izložbi “Suvremeno hrvatsko kiparstvo”.

Reprezentativna izložba suvremenog kiparstva u Hrvatskoj predstavlja sedamnaest autora s pedeset i jednim radom, a otvorena je u Galeriji Jakopič Mestnoga muzeja Ljubljana. U odabiru kustosice Jasminke Poklečki-Stošić izložba je sastavljena od raznolikih, klasičnih kiparskih djela do apstraktnih formi i konceptualnih rješenja. Zastupljeni su ponajviše umjetnici srednje generacije: Petar Barišić, Marina Bauer, Peruško Bogdanić, Slavomir Drinković, Vladimir Gašparić Gapa (spomenik na slici), Kažimir Hraste, Ljubo de Karina, Alem Korkut, Kuzma Kovačić, Siniša Majkus, Božica Matasić, Damir Mataušić, Matko Mijić, Dalibor Stošić i Mirko Zrinšćak te dvoje već spomenutih veterana izrazitog vitaliteta i kreativne slobode – Kožarića i Ujević-Galetović.

Ta putujuća izložba do sada je predstavljena u Beču, Berlinu, Bratislavi, Zagrebu i Trstu. Izložba se može razgledati do 27. srpnja, a ovaj pregled hrvatskoga aktualnoga kiparstva sastavljen je tako da gledatelj ima uvid u najširi raspon autorskih rukopisa i generacijske pripadnosti umjetnika. Riječ je o klasičnom kiparstvu koje svoje forme, volumene i prostorne “zapremnine” ima u materijalima kao što su kamen, drvo, staklo, metal, bronca i željezo, kao i kombinacijama istih tih materijala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije