Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba

Kako je Jasmina Krajačić panku dala novi život

krjačić
arhiva
11.02.2012.
u 15:45

Njihove fotografije u kompjutorskoj grafičkoj, odnosno slikarskoj umjetničkoj “doradi” postaju samostojno umjetničko djelo s potpisom Jasmine Krajačić

Onaj tko je prvi napisao grafit “punk nije mrtav” ubio je punk! Čim moramo dokazivati da smo živi, smrt je već spustila svoje ledene ruke na nas. Mi naravno plešemo i dalje, ali je melodija već odsvirana! No i u tom plesu ima još dovoljno života da se od njega može napraviti umjetnost. A posijani su i “umjetnički geni” zahvaljujući kojima stvari žive dalje iako ne u svom izvornom obliku i smislu. Upravo u toj zoni nalazi se i izložba “My Way” akademske slikarice Jasmine Krajačić (rođ. 1968.) koja dolazi iz klase prof. M. Šuteja. Otvorena je u zagrebačkoj Galeriji Marisall. Punk je potrajao dovoljno dugo da i nju zahvati fascinacija glazbenim idolima 70-ih i 80-ih. No Sid Vicious i Nancy Spungen, Joe Strummer ili Johnny Ramone sada su slikaričina slikarska sirovina!

 Njihove fotografije u kompjutorskoj grafičkoj, odnosno slikarskoj umjetničkoj “doradi” postaju samostojno umjetničko djelo s potpisom Jasmine Krajačić i pratećim tekstom Saše Pavkovića koji opisuje autoričinu kontroliranu ekspresiju i ohlađen odnos prema fetišima iz mladosti u tom procesu. Znajući je ponajprije po geometrijskoj apstrakciji, sada kod Jasmine Krajačić pratimo figurativno poglavlje. Zapravo je to tipičan postmodernistički melanž u kojem je spojen kompjutorski rad s ručno slikanim slojevima, kod čega se umnažaju njegova značenja, jača od puke nostalgije.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
16:46 11.02.2012.

Sve to ide u nekakvu \"anarchy for sale\" kategoriju. Osim nekakvih estetskih vrijednosti koje su uglavnom beskonacno izrabljivane i potrosene, jedino dobro sto je ostalo od punka je nekakva osnovna ideja da svako moze kreirati umjetnost. Ovo izgleda jedna nostalgicarskaka prigoda koja ce nas samo podsjetiti da u ovim crnim danima za vecinu civilzacije malo umjetnika je spremno to izraziti. Tako da to danas vise uspjeva Neil Youngu nego onima koji imaju utjecaje u punk pokretu.

Avatar WindFucker
WindFucker
11:24 12.02.2012.

Punk\'s not dead!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije