Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izveden “Ratni dnevnik”

Kako je bilo peći kolače dok su sugrađani ginuli

Ratni dnevnik
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/4
07.08.2014.
u 17:32

Dok je Glorija Šoletić čitala dijelove “Dnevnika”, nestalo je sadašnjosti u kojoj gosti krcaju grad, a kruzeri stoje pred lukom

        Žensko ratno pismo, ono u kojem je u prvom planu neshvatljivo razaranje Dubrovnika 1991. i 1992. godine, ali iz kojeg se čita i kako se tih jezivih dana živjelo u gradu. Kako su ginule legende, kako je bilo pripremiti božićni kolač od pudinga koji je stigao u paketu humanitarne pomoći, kako je bilo u hladnom moru prati kosu... Sve to je “Ratni dnevnik” Džemile Bukovice, koji je 2011. objavila Matica hrvatska – Ogranak Dubrovnik, zapisi puni suptilnih rečenica koje se čvrstinom očajnika drže za ostatak “normalnog” života i time naglašavaju ratno ludilo i besmisao.

Na Igrama smo taj i takav “Ratni dnevnik” premijerno vidjeli i kao scensku igru izvedenu na Dan domovinske zahvalnosti. Akvarij pod Svetim Ivanom, gdje je oživio “Ratni dnevnik”, nekadašnje je sklonište, a danas još jedna u nizu turističkih atrakcija grada. Ali dok je Glorija Šoletić čitala dijelove “Dnevnika”, nestalo je sadašnjosti u kojoj gosti krcaju grad, kruzeri stoje pred lukom, a basovi udaraju iz utrobe Revelina. Svi natisnuti u sparinu stare tvrđave vratili su se u dane kada su granate padale po Stradunu, kada je gorio grad i njegova okolica.

Ovo je uprizorenje, s puno osjećaja prema prošlosti i ljudima koji su je obilježili, režirao Ante Vlahinić. Uz “Dnevnik” u priču je uklopio Ibricu Jusića, koji govori svoja sjećanja i pjeva neke od svojih najpoznatijih balada, te igrane scene iz “Farse od gvere Matka Sršena i “Kontrast Dživko Oblizalo i Sava Vragolov”, nepoznatog autora (neki tvrde i samog Držića), koje izvode Hrvoje Sebastian i Lujo Kunčević. “Ratni dnevnik” na Igrama će igrati i 14. kolovoza.     

>> Virtualni vodič po Dubrovniku za WOW efekt svih posjetitelja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije