Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstava u žar ptici

Kada se dijete prestaje igrati, pita se u 'Mjestu gdje odlaze izgubljene stvari'

Žar ptica
02.05.2023.
u 10:36

U Žar ptici praizvedena predstava po pobjedničkom tekstu za djecu mlade autorice Ane Ivanović

Mlada autorica Ana Ivanović iz Srbije pobijedila je na prvom natječaju za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji je organizirala regionalna kazališna platforma Od malih nogu tekstom "Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari". Tekst je praizveden u Zagrebu, u popularnom dječjem kazalištu Žar ptica, a režirala ga je Renata Carola Gatica.

Priča je to o odrastanju, a postavlja jedno izuzetno važno pitanje: kada je vrijeme da se dijete prestane igrati, te jedno još važnije: koliko je sretnije djetinjstvo (ali i život) u kojem se s djetetom igraju i roditelji. Glavnog junaka, zaigranog dječaka, naime muče stvari koje stalno gubi, a kada se tom nizu pridruži i prvi mliječni zub, čini mu se da je stigao trenutak u kojem postaje velik. Na sreću, roditelji koji (suvremeno) rade od kuće, uvlače ga u niz maštovitih igara...

Autorici treba priznati da je pogodila temu, ali i da joj tekst jasno pokazuje mlade godine. S jedne strane ona ima još dovoljno iluzija da uvjeri malu i veliku publiku da roditeljstvo kakvo prikazuje nije pregaženo u svijetu modernih tehnologija, ali s druge strane u priči postoji niz dramaturških nedosljednosti, koje djeci neće umanjiti užitak gledanja predstave, ali odraslima bodu oči. Dramaturginja predstave je glumica Dunja Fajdić, koja i igra u predstavi, ali ni ona ni redateljica nisu riješile te "praznine".

Svakako treba pohvaliti razigranu koreografiju Damiana Cortesa Albertija, kao i maštovite rekvizite koji se koriste u igri, a zajedničko su djelo kostimografkinje Sandre Dekanić i scenografa Matije Dejanovića. Uz Dunju Fajdić koja malene gledatelje vodi kroz priču, u predstavi glume Bogdan Ilić, Maja Katić i Dean Krivačić.

Svakako treba pohvaliti i napor da se pronađu novi, suvremeni tekstovi za djecu, kao i njihova brza realizacija, a o interesu autora za takav oblik stvaralaštva dovoljno govori podatak da je na natječaj na kojem je pobijedilo "Mjesto gdje odlaze izgubljene stvari" stiglo čak 70 radova iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije