Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roman "obećanje"

Južnoafrički prozaik Damon Galgut osvojio prestižnu nagradu Booker

David Parry/Press Association/PIXSELL
04.11.2021.
u 14:29

Južnoafrički prozaik i dramatičar Damon Galgut tri je puta bio u užem izboru za Bookerovu nagradu i treći je južnoafrički pisac koji je tu prestižnu nagradu osvojio.

Južnoafrički prozaik i dramatičar Damon Galgut dobitnik je Bookerove nagrade za roman "Obećanje". Nagrada mu je dodijeljena jučer u Londonu. 

Galgutu je ovo bila treća nominacija za nagradu vrijednu 50.000 funti, a on je treći južnoafrički pisac koji ju je osvojio nakon Nadine Gordimer i J. M. Coetzea koji ju je dobio čak dva puta. 

Prvi roman ovaj je pisac rođen 1963. godine napisao još prije punoljetnosti, sa sedamnaest godina. Na hrvatski je prije deset godina preveden njegov roman "U nepoznatoj sobi". Roman je prevela Maja Šoljan, a objavila Školska knjiga. 

"Bila je ovo sjajna godina za afričku književnost", rekao je Galgut na dodjeli misleći pri tome i da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost Abudlrazak Gurnah porijeklom iz Tanzanije. 

U užem izboru bili su i Anuk Arudpragasam, Patricia Lockwood, Nadifa Mohamed, Richard Powers i Maggie Shipstead. 

Kritika je nagrađenu Galgutovu knjigu nazvala izvanserijskom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije