Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Julianne MacLean "U sjeni vinove loze": Sudbina junakinje i vinograda neizvjesna je do zadnje stranice

Arhiva Mozaik knjiga
30.11.2023.
u 11:43

Ma koliko je ova jesen bila lijepa i topla, stigli su nam i minusi. To znači da je idealan trenutak da se s knjigom u ruci "otputuje" u neke toplije krajeve, primjerice u idiličnu Toskanu. Ona je mjesto radnje romana "U sjeni vinove loze" Julianne MacLean (Mozaik knjiga, urednica Hana Vunić, prijevod Vesna Valenčić, 17,90 eura).

Priča je to o neobičnom nasljedstvu: mlada Amerikanka doznaje da joj je otac kojeg nikada nije upoznala ostavio vinograd i pripadajuću vinariju u Toskani te kreće na uzbudljivo putovanje kroz prostor i vrijeme. Na tom će putovanju otkriti mnoge tajne, kako tragične tako i romantične, ali će i pokušati sačuvati osjećaje svojih bližnjih. Naime, njena majka je mrtva, a čovjek uz kojeg je odrastala ne zna da joj nije biološki otac.

Ovo je prvi roman ove autorice koji je preveden na hrvatski jezik iako je iza nje već više od četrdeset naslova, a upravo je ovu njenu priču kritika posebno pohvalila. Priča jest zanimljiva, atmosfera romana tako je vješto napisana da pruža idealan spoj romantike i potrage za odgovorima na neka životno važna pitanja. Ono što je posebno zanimljivo način je na koji autorica motivira sve svoje likove. Ovdje, naime, ništa nije crno-bijelo, već su svi junaci ove priče "obični" ljudi, puni vrlina i mana, ljudi u (pomalo grozničavoj) potrazi za onim što oni smatraju srećom.

Tako iz stranice u stranicu čitatelj prati kako se isprepleću ljubav, obiteljske tajne i iskupljenje, ali i navija za glavnu junakinju. Ovo je, najjednostavnije rečeno, roman iz kojeg "mirišu" sve one stvari koje volimo u Italiji, ono zbog čega se uvijek rado vraćamo krajolicima (ali i okusima i mirisima) Toskane...

Roman ne opterećuje svojom pričom, ali nije ni plitka voda modernih ljubavnih romana u kojima je sve jasno nakon pročitane prve stranice. Ovdje se do samoga kraja ne zna na koju će stranu prevagnuti sudbina, što će biti s glavnom junakinjom, a što s vinogradom. Dakle, idealno štivo za nedjeljno poslijepodne pod dekicom, s finim čajem (može i čašom vina) nadohvat ruke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije